Συρία: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένα πρατήριο καυσίμων σε προάστιο στο ανατολικό άκρο της Δαμασκού όταν το βομβάρδισαν συριακά μαχητικά, σύμφωνα με δύο ακτιβιστές της αντιπολίτευσης οι οποίοι βρέθηκαν επιτόπου.

«Μέτρησα τουλάχιστον 30 σορούς. Ήταν είτε καμένες ή διαμελισμένες», δήλωσε ο Αμπού Σαΐντ, ένας αντικαθεστωτικός που πήγε στο σημείο, στη συνοικία Μουλέιχα της Δαμασκού, μία ώρα αφού έγινε η επιδρομή στις 13:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας].

Βίντεο που μαγνητοσκόπησαν ακτιβιστές, αλλά δεν είναι δυνατό να επαληθευτεί η αυθεντικότητά του, από ανεξάρτητες πηγές απεικονίζει

τη σορό ενός άνδρα με κράνος πάνω από μια μοτοσικλέτα καθώς η περιοχή έχει τυλιχθεί στις φλόγες, που κατά τα φαινόμενα περίμενε στην ουρά μαζί με άλλα οχήματα για να προμηθευτεί καύσιμα. Απεικονίζεται επίσης ένας άνδρας να μεταφέρει ένα ακρωτηριασμένο πτώμα.

Η Μουλέιχα είναι μια από τις σουνιτικές συνοικίες γύρω από την πρωτεύουσα που βρίσκονται στο μέτωπο του εμφυλίου στον οποίο εξελίχθηκε η εξέγερση εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος ανήκει στη μειονότητα των αλαουιτών.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν το κέντρο της Δαμασκού και σφυροκοπούν τα προάστια που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών από αέρος και με το πυροβολικό.

Άλλοι βομβαρδισμοί, τόσο από την πολεμική αεροπορία όσο και από το πυροβολικό, στοίχισαν τη ζωή σε πολλούς ακόμα ανθρώπους ενώ αναφέρθηκαν και τραυματισμοί σε διάφορες άλλες περιοχές στην περιφέρεια της συριακής πρωτεύουσας, ανέφερε η ίδια μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία βασίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών σε πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία στη Συρία, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει ακριβή απολογισμό προς το παρόν.

Σύμφωνα πάντα με αυτή την ΜΚΟ, το πυροβολικό βομβάρδισε το πρωί περιοχές στην Ντούμα και στη Χαράστα, βορειοδυτικά της Δαμασκού, καθώς και μια περιοχή κοντά στην Καμπούν της Δαμασκού, ενώ βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και σε συνοικίες νότια της πρωτεύουσας.

Ένα μικρό κορίτσι σκοτώθηκε σε ένα βομβαρδισμό στη Σαρακέμπ, στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, κατά το Παρατηρητήριο.

Κατά έναν πρώτο προσωρινό απολογισμό της ΜΚΟ, η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση, τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη Συρία, ενώ χθες Τρίτη ο απολογισμός των θυμάτων της σύρραξης στη χώρα έφθασε τους 104 νεκρούς, περιλαμβανομένων 35 πολιτών, 38 ανταρτών και 31 στρατιωτικών.

Νεκρός Αυστραλός υπήκοος

Ένας Αυστραλός υπήκοος σκοτώθηκε την Κυριακή σε επίθεση των ανταρτών στην στρατηγικής σημασίας βάση του στρατού στην Ουάντι Ντάιφ, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ένας Αυστραλός, που ονομαζόταν ‘Αμπού αλ Ουάλιντ αλ Αουστράλι’, σκοτώθηκε την 30ή Δεκεμβρίου ενώ συμμετείχε μαζί με αντάρτες σε μια επίθεση εναντίον της βάσης του Ουάντι Ντάιφ», είπε ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης αυτής Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο τηλεφωνικά.

Την 28η Δεκεμβρίου πολλές μονάδες των ανταρτών εξαπέλυσαν επίθεση στην Ουάντι Ντάιφ, μια από τις τελευταίες οχυρές θέσεις του στρατού που παραμένουν στα χέρια των τακτικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Έκτοτε, καθημερινά πολλοί στρατιώτες και αντάρτες χάνουν τη ζωή τους στις μάχες εκεί.

Αντάρτες που βρίσκονται στο πεδίο ανέφεραν ότι την επίθεση έχει εξαπολύσει το Μέτωπο αλ Νόσρα, μια ισλαμιστική οργάνωση.

Οι αντάρτες έχουν σφίξει τον κλοιό που έχουν σχηματίσει γύρω από αυτή τη βάση από την 9η Οκτωβρίου, αφού κατέλαβαν την κοντινή πόλη Μάαρετ αλ Νούμαν, η οποία βρίσκεται σε μια οδό στρατηγικής σημασίας η οποία συνδέει την Δαμασκό με το Χαλέπι, στο βορρά.

Η εξέγερση στη Συρία ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011, στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης. Αντιμέτωπη με μια όλο και πιο αιματηρή καταστολή, η αντιπολίτευση προσέλαβε χαρακτήρα ένοπλου αντάρτικου και η χώρα βρίσκεται πλέον στην αρπάγη ενός εμφυλίου πολέμου στον οποίο ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 46.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.

Στις μάχες τίθενται αντιμέτωποι ο στρατός, λιποτάκτες, πολίτες που έχουν πάρει τα όπλα αλλά και μαχητές —στην πλειονότητά τους οπαδοί του τζιχάντ, του ιερού πολέμου— από το εξωτερικό.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει καταδικάσει ρητά το συριακό καθεστώς, στο οποίο επιρρίπτει την ευθύνη για τα θύματα από τη σύγκρουση, έχει απαιτήσει την αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και έχει απελάσει Σύρους διπλωμάτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα