«Θα επιστρέψει η Λισαβόνα στις αγορές»

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέντρου Πάσους Κουέλιου εξέφρασαν σήμερα από το Παρίσι την πεποίθησή τους πως η Λισσαβόνα θα κατορθώσει έως τα τέλη του έτους να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η «επιστροφή στις αγορές» χαρακτηρίζεται το κομβικό σημείο που ίσως κρίνει την επιτυχία της χρηματοοικονομικής πολιτικής της Πορτογαλίας, προκειμένου να αποδεσμευτεί από τις ρήτρες της δανειακής σύμβασης που συνήψε τον Μάιο του 2011 με το ΔΝΤ και την ΕΕ, που της έχουν επιβάλλει μία

αυστηρή πολιτική λιτότητας.

«Υπογράμμισα τους καρπούς που έχουν αρχίσει να φέρνουν οι προσπάθειες και η Πορτογαλία θα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές έως τα τέλη του έτους», επισήμανε ο Ολάντ, αναφερόμενος στο «πολύ υψηλό κοινωνικό κόστος» που είχαν οι προσπάθειες που κατέβαλε η χώρα της Ιβηρικής.

«Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε μέτρα που είναι απαραίτητα προκειμένου να υλοποιηθεί η επιστροφή στις αγορές», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Πάσους Κουέλιου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, και μία ημέρα μετά την επιτυχημένη δημοπρασία τίτλων του πορτογαλικού δημοσίου και σε συνέχεια των ανακοινώσεων της δημόσιας υπηρεσίας παρακολούθησης του χρέους ότι φέτος για πρώτη φορά μετά τον δανεισμό από την ‘τρόικα' θα επιχειρήσει τον πρώτο της μεσοπρόθεσμο, ή μακροπρόθεσμο δανεισμό, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.

«Θα επιχειρήσουμε να πραγματοποιήσουμε έκδοση μακροπρόθεσμων τίτλων και να εξασφαλίσουμε από την πλευρά των εταίρων μας την απαραίτητη υποστήριξη που θα μας επιτρέψει μία επιτυχημένη έξοδο στις αγορές», υποστήριξε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

«Οι χώρες που εφαρμόζουν τα προγράμματα δανεισμού θα πρέπει να στηριχθούν στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν στις αγορές. Αυτό έχει ξεκινήσει να υλοποιείται με την Ιρλανδία, η οποία προσέφυγε έξι μήνες νωρίτερα από την Πορτογαλία (στον δανεισμό από την τρόικα) και το ίδιο θα γίνει με την Πορτογαλία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κυβερνητική πηγή στην Λισαβόνα ανέφερε πως η πρώτη αυτή επιχείρηση δανεισμού από τις αγορές θα επιχειρηθεί το ταχύτερο δυνατόν προκειμένου η χώρα να κατορθώσει να επωφεληθεί στη συνέχεια από το πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους που έχει θέσει σε εφαρμογή η ΕΚΤ.

Στη σημερινή της έκδοση η πορτογαλική οικονομική εφημερίδα Ντιάριου Εκουνόμικου υποστηρίζει πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συνάψει «εντός των προσεχών ημερών» ένα πενταετές κοινοπρακτικό δάνειο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα