Το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου δεν ήταν βιώσιμο

Οι προκλήσεις για την Κύπρο είναι τεράστιες, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso σε ανακοίνωσή του για τη χώρα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Κύπρος μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της ΕΕ.

Δήλωσε δε ότι έχει δημιουργηθεί μια task force για να παράσχει τεχνική βοήθεια για την Κύπρο, καλώντας παράλληλα τη χώρα να «επιδείξει υπευθυνότητα στην υλοποίηση της συμφωνίας».

Τόνισε ότι θέλει να περιορίσει τις κοινωνικές επιπτώσεις της κυπριακής διάσωσης, ενώ κάλεσε την Κύπρο να δείξει ενότητα, υπευθυνότητα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να επιδείξουν αλληλεγγύη.

Πρόσθεσε ακόμη πως η χώρα συμφώνησε να υπάρξει έλεγχος για το ξέπλυμα χρήματος, ενώ υπογράμμισε πως το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου δεν ήταν πλέον βιώσιμο και ότι «ίσως η χώρα να είχε βρεθεί αντιμέτωπη με άτακτη χρεοκοπία αυτή την εβδομάδα».

Η Κομισιόν θα προτείνει επίσης την ανάληψη συγκεκριμένης δράσης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την Κύπρο, δήλωσε ο Barroso, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει μόνο να σκεφτούμε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Κύπρου, αλλά την επανέναρξη της οικονομίας.

Δήλωσε πως είναι αδύνατο να υπάρξει οποιουδήποτε είδους οικονομική πρόβλεψη για την Κύπρο, ενώ θεωρεί «δύσκολη» τη διαδικασία απομόχλευσης στην Κύπρο. «Είμαι σίγουρος πως το πρόγραμμα της Κύπρου θα δουλέψει, αλλά δεν μπορώ να πω ακριβώς ποια θα είναι η επίδραση».

Επισήμανε ακόμη ότι η συμφωνία διάσωσης έχει την πλήρη στήριξη του Κύπριου προέδρου.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα