Επεισοδιακές παρελάσεις

Μπορεί οι σημερινές παρελάσεις να ήταν υποτονικές, με απουσία τουλάχιστον στην Αθήνα εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, δεν έλειψαν όμως τα επεισόδια, με χαρακτηριστικότερα, αυτά στην Κοζάνη, τη Ρόδο και το Λουτράκι.

Στην Κοζάνη, άναψαν τα αίματα με αφορμή την κατάθεση στεφάνου από αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής,

στο μνημείο των Ηρώων. Μέλη του ΚΚΕ και αντιεξουσιαστές παρενέβησαν, πριν από την έναρξη της τελετής και ζήτησαν να μην καταθέσει στεφάνι η αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής,. Φώναζαν μάλιστα συνθήματα, όπως: «Έξω οι ναζιστές». Ισχυρή αστυνομική δύναμη τους εμπόδισε να φτάσουν στο χώρο και ακολούθησαν συγκρούσεις, με μια προσαγωγή. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για την παρουσία της Χρυσής Αυγής, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης αποχώρησαν χωρίς να καταθέσουν στεφάνι. Η αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής κατέθεσε στεφάνι. Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η Χρυσή Αυγή είχε δημοσιοποιήσει από μέρες την πρόθεσή της και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποφάνθηκε ότι με βάση το πρωτόκολλο μπορεί να καταθέσει.

Στη Ρόδο, μια γυναίκα τραυμάτισε με μαχαίρι τον δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Καραντζιά, λίγο μετά τη λήξη της παρέλασης της 25ης Μαρτίου. Η γυναίκα συνελήφθη και κρατείται στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, και σύμφωνα με το ΑΜΠΕ συμμετείχε σε συγκέντρωση ολιγομελούς ομάδας αγανακτισμένων πολιτών που στη διάρκεια της παρέλασης φώναζαν συνθήματα εναντίον των πολιτικών.

Το θύμα έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο και βρίσκεται εκτός κινδύνου.

Στο Λουτράκι και την Περαχώρα, ένταση και συλλήψεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων, όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής στην Κορινθία Ευστάθιος Μπούκουρας κατάθετε στεφάνι στο μνημείο Πεσόντων.

Στην Περαχώρα τρία άτομα αποδοκίμασαν τον βουλευτή, με πρώτη μια γυναίκα και το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση των αστυνομικών.

Στο Λουτράκι, όμως, την ώρα που ο ίδιος βουλευτής πήγε να καταθέσει στεφάνι εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών, ένας νεαρός έτρεξε πίσω του πήρε το στεφάνι πριν προλάβει να το αγγίξει και μέσα σε δευτερόλεπτα άρχισε μια άνευ προηγουμένου συμπλοκή σώμα με σώμα, με τους αστυνομικούς στη μέση να προσπαθούν να επιβάλουν την τάξη και τον κόσμο να αποδοκιμάζει.

Στο τέλος, η αστυνομία προχώρησε σε περιορισμένη χρήση χημικών για να ελέγξει την κατάσταση κι ακολούθησαν συλλήψεις.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με νέο επεισόδιο, αφού όταν ήρθε η ώρα να καταθέσει στεφάνι ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Λουτρακίου, αυτός αρχικά καθυστέρησε κι όταν έφτασε, λέγοντας συνεχώς τη λέξη «ντροπή σας», πήρε το στεφάνι και κυριολεκτικά το πέταξε στο μνημείο πεσόντων -συνεχίζοντας να φωνάζει την ίδια λέξη- με τους πολίτες, άλλοι να τον χειροκροτούν κι άλλοι να τον αποδοκιμάζουν.

Ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Λουτρακίου τέθηκε σε διαθεσιμότητα και σε βάρος του διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα