Το Βερολίνο αλλάζει στάση και ρίχνει τα spreads

Ελαφρώς πτωτικά κινούνται την Δευτέρα τα spreads Ισπανίας και Ιταλίας εν μέσω προσδοκιών ότι η Γερμανία θα μαλακώσει την στάση της απέναντι στην ενίσχυση του τείχους προστασία της ευρωζώνης στα 700 δις. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία έχει επανέλθει το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο των ανησυχιών με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της χώρας να καταγράφουν την Παρασκευή υψηλό (5,54%) από τις 16 Φεβρουαρίου.

Η Κομισιόν σύμφωνα με αποκαλύψεις του ισπανικού
τύπου εκτιμά ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που θα πρέπει να κάνει η Ισπανία μέσα στην επόμενη διετία είναι μεγαλύτερη (!) από αυτή που έχει γίνει στην Ελλάδα την διετία 2010 - 2011.

Την Κυριακή, το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας έχασε την πλειοψηφία στις εκλογές της Ανδαλουσίας, εντείνοντας τις πιέσεις στον Πρωθυπουργό Mariano Rojoy, που αναμενόταν να αποκτήσει τον έλεγχο της περιοχής πριν την λήψη απόφασης για τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με ξένα μέσα, το Λαϊκό Κόμμα (PP), κέρδισε 50 έδρες από τις 109 του περιφερειακού κοινοβουλίου, αποτυγχάνοντας να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, μετά την καταμέτρηση του 99% των ψήφων.

Σε αυτό το κλίμα, τα premiums που απαιτούν οι επενδυτές για την διακράτηση των δεκαετών ομολόγων Ισπανίας και Ιταλίας έναντι του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου βάσης bund υποχωρούν κατά 6 περίπου μονάδες βάσης τη Δευτέρα στις 344 μ.β. και 312 μ.β., αντίστοιχα. Παράλληλα, σταθεροποιητικά κινείται αυτή την ώρα το πορτογαλικό spread στις 1.071 μ.β. (-0,10 μ.β.).

Το κόστος δανεισμού για τις δύο χώρες του ευρωπαϊκού νότου - που σημείωσαν απότομη άνοδο την προηγούμενη εβδομάδα λόγω δημοσιονομικών ανησυχιών - υποχώρησαν στις συναλλαγές της Δευτέρας με την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς να υποχωρεί κάτω από το ψυχολογικό όριο του 5%.

Δημοσιεύματα τη Δευτέρα αναφέρουν πως η Γερμανία βρίσκεται πολύ κοντά στο να δώσει το πράσινο φως στον συνδυασμό των δύο μηχανισμών διάσωσης της ευρωζώνης με στόχο την ενίσχυση του τείχους προστασίας.

«Στη συνέχεια της εβδομάδας αναμένουμε να δούμε περισσότερα σημάδια συμβιβασμού της Γερμανίας με την ιδέα ενίσχυσης των πόρων του ESM στο Eurogroup της Παρασκευής. Το γεγονός αυτό μπορεί αν δώσει διαδοχικές ωθήσεις στην διάθεση ανάληψης κινδύνου», σχολιάζει στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Commerzbank.

Στις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες προστίθεται και η φωνή του Ιταλού πρωθυπουργού Mario Monti, ο οποίος έκρουσε το Σαββατοκύριακο τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως η συνεχής δημοσιονομική διολίσθηση της Ισπανίας εγείρει νέους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης.

Με αυτά τα δεδομένα, η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας είναι πιο πιθανό να αποτελεί μια «υπαναχώρηση», καθώς η ώθηση που προφέρει η είδησης για την ενίσχυση του ESM είναι δύσκολο να επιφέρει ένα σταθερό ράλι στις τιμές των ομολόγων, σχολιάζει από την μεριά του ο Richard McGuire, στρατηγικός αναλυτής της Rabobank International.

Αντίθετα, συνεχίζει την ανοδική πορεί
Keywords
Τυχαία Θέματα