Τράπεζες υπό επιτροπεία

Αύριο αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες οι επίτροποι με την ελεγκτική εταιρεία «Grant Thorton» να εποπτεύει την Εθνική και τη Eurobank, την «KPMG» να τοποθετείται στην Πειραιώς και τον Οίκο «Mazars» στην Alpha Bank.

Στο νέο Μνημόνιο
υπάρχει πρόβλεψη για την τοποθέτηση επιτρόπου ή επιτροπής εποπτείας στις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με στόχο την εκ των έσω παρακολούθηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών.

Οι επίτροποι θα ασχολούνται με θέματα καθημερινής λειτουργίας και στρατηγικής, θα ελέγχουν όλα τα δάνεια από 8 έως 10 εκατομμύρια ευρώ, θα ελέγχουν τα δάνεια στα κόμματα και στα τραπεζικά στελέχη, θα ζητούν από τις υπηρεσίες κάθε τράπεζας εκθέσεις βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που έχουν δανειοδοτηθεί, θα επανεξετάζουν την πολιτική των επιτοκίων, θα συμμετέχουν σε όλες τις επιτροπές, θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα αρχεία, θα αξιολογούν τα δάνεια προς ΜΜΕ και θα ελέγχουν ακόμη και το κονδύλι της διαφήμισης.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η τοποθέτηση επιτρόπου δεν πρόκειται να επιφέρει αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών. Ωστόσο κάποιοι θεωρούν πως θα υπάρξει αλλαγή στην εταιρική διακυβέρνηση των ιδρυμάτων καθώς οι τριμηνιαίες εκθέσεις του επόπτη θα έχουν αυξημένη βαρύτητα έναντι των αποφάσεων των τραπεζικών διοικήσεων.

Σε κάθε περίπτωση η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι μερικώς ενήμεροι για τον ρόλο των επιτρόπων, ο οποίος πάντως δεν θα επικαλύπτει τον δικό τους εποπτικό ρόλο.
Keywords
Τυχαία Θέματα