Ζήτησε την απελευθέρωση Παναχί - Σοτουντέχ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα την «άνευ όρων» απελευθέρωση δύο Ιρανών αντιφρονούντων, του Τζαφάρ Παναχί και της Νασρίν Σοτουντέχ, στην τελετή για την απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ με το οποίο τιμήθηκαν φέτος.

Οι δύο αντιφρονούντες τιμώνται για «τις προσπάθειές τους υπέρ των θεμελιωδών ελευθεριών και την πολιτική εξέλιξη του Ιράν» και το βραβείο αυτό θα πρέπει να ερμηνευθεί ως ένας «φόρος τιμής στον ιρανικό λαό», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατά την διάρκεια της ομιλίας του μπροστά από τις δύο κενές καρέκλες στις οποίες θα έπρεπε να βρίσκονται
οι βραβευθέντες.

Ο σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί, που έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, και η δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ, που βρίσκεται στη φυλακή, δεν κατάφεραν να μεταβούν στο Στρασβούργο για την τελετή βράβευσής τους.

Καταγγέλλοντας «το πολιτικοποιημένο και φανατισμένο σύστημα δικαιοσύνης», ο Σουλτς ρώτησε τις ιρανικές αρχές για την τύχη της Σοτουντέχ, που βρίσκεται στη φυλακή από τον Αύγουστο του 2010, και η οποία μόλις σταμάτησε την απεργία πείνας που έκανε επί καιρό.

Η Ιρανή δικηγόρος, βραβευθείσα το 2003 με το Νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπαντί διάβασε στη συνέχεια ένα μήνυμα που απηύθυνε η Σοτουντέχ από τη φυλακή.

«Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το βραβείο σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους και τις θρησκευτικές μειονότητες που ποδοπατούνται από το Ισλάμ», ανέφερε το μήνυμα της φυλακισμένης δικηγόρου, που καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2011 σε 11 χρόνια κάθειρξη και σε 20 χρόνια απαγόρευσης άσκησης του επαγγέλματός της επειδή υπερασπίστηκε πολιτικούς κρατούμενους και εξαιτίας της δράσης της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Έχω μόνο ένα όνειρο, τη δικαιοσύνη, όμως αυτό δεν θα γίνει πραγματικότητα παρά μόνο αν υπάρξει ανεξάρτητη δικαστική εξουσία. Και είμαστε μακριά από αυτό τον στόχο», πρόσθεσε η Σοτουντέχ.

Ο Παναχί από την πλευρά του, που βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στην Τεχεράνη και του έχει απαγορευθεί να γράφει και να σκηνοθετεί ταινίες καθώς και να ταξιδεύει, εκπροσωπήθηκε από την κόρη του Σολμάζ και τον Ελληνογάλλο σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο σε ανθρώπους που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
   
Keywords
Τυχαία Θέματα