Bloomberg: 70% κούρεμα ή χρεοκοπία

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους βρίσκονται στην πιο κρίσιμη φάση, πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για χρεοκοπία της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην προσπάθειά της να δώσει λύση στην κρίση χρέους.


Την άποψη

αυτή διατυπώνουν σε εκτενές άρθρο τους οι συντάκτες του οικονομικού πρακτορείου Bloomberg, οι οποίοι θεωρούν ότι όσο πιο σύντομα οι Ευρωπαίοι αναγνωρίσουν αυτή την πραγματικότητα και αναλάβουν δράση τόσο πιο ανέξοδη θα είναι η λύση.

Το πρακτορείο υποστηρίζει ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το PSI, γεγονός παραμένει ότι στο «κούρεμα» δεν συμμετέχουν η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και άλλοι πιστωτές που κατέχουν συνολικά 200 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα.

«Με άλλα λόγια, ακόμα και με κούρεμα 50%, το συνολικό όφελος δεν ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ ή 30% του συνολικού χρέους. Αυτό δεν είναι αρκετό», υποστηρίζουν και τονίζουν ότι για να έχει κάποιο αποτέλεσμα το PSI θα πρέπει η χώρα να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον στο 3,2% του ΑΕΠ ετησίως.

Όμως, όπως τονίζει το Bloomberg, αυτό δε θα συμβεί, καθώς η Ελλάδα κατάφερε να έχει πρωτογενή πλεονάσματα μόλις τα έξι από τα τελευταία 24 χρόνια.

Αντίστοιχη, υποστηρίζει το Bloomberg, είναι και η κατάσταση στην Πορτογαλία, η οποία θα πρέπει να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ της.

Το Bloomberg καταλήγει ότι το μόνο σενάριο που θα μπορούσε να αποδειχθεί ρεαλιστικό θα ήταν «κούρεμα» 70% για την Ελλάδα, 40% για την Πορτογαλία, πρωτογενή πλεονάσματα στο 1% και συμμετοχή στις απώλειες και των θεσμικών, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα