Δολάριο ή ευρώ: ποιος ποιον;

Μια από τις βασικές ίντριγκες της ογκούμενης οικονομικής κρίσης είναι εάν θα κατορθώσουν οι ΗΠΑ να παραμείνουν η πρώτη οικονομία του κόσμου και αν το αμερικανικό δολάριο διατηρήσει το καθεστώς του μοναδικού αποταμιευτικού νομίσματος.

Μέρος των εμπειρογνωμόνων προβλέπει εξασθένιση του δολαρίου και αντικατάστασή από μερικά περιφερειακά νομίσματα. Άλλοι είναι πεπεισμένοι, ότι η διεθνής οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς μία θεμελιώδη νομισματική μονάδα.

Οι χρηματιστηριακοί αναλυτές συμπίπτουν στο εξής: εάν

το δολάριο είναι προορισμένο να αποσυρθεί από τον πρώτο ρόλο, αυτό δεν θα συμβεί σήμερα. Η διαδικασία δεν θα είναι επαναστατική, αλλά εξελικτική και θα διαρκέσει δεκαετίες.

Το ειδικό καθεστώς του δολαρίου επί πολλά χρόνια βοηθούσε τις Αρχές των ΗΠΑ να απορροφούν τη λεόντειο μερίδα των παγκόσμιων εσόδων, τροφοδοτώντας με αυτά την ανάπτυξη της δικής τους οικονομίας. Όμως η κατάσταση άλλαξε. Το δολάριο από καιρό δεν εξαρτάται από το χρυσό, τα κέντρα της παγκόσμιας παραγωγής μετακινούν από τη Δύση στην Ανατολή, το μερίδιο των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία μειώνεται. Υπ’ αυτές τις συνθήκες η δυσανάλογα μεγάλη επιρροή του δολαρίου καθίσταται πρόσθετος παράγοντας κρίσης. Για πολλούς οι θέσεις του αμερικανικού νομίσματος ήδη δεν μοιάζουν τόσο μονοσήμαντες.

Φωνή της Ρωσίας

Keywords
Τυχαία Θέματα