Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η σημερινή συνάντηση της ΚΟΠ και της τ/κ «ομοσπονδίας» ποδοσφαίρου στην Ζυρίχη με εκπροσώπους της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ είναι το κύριο θέμα στις τρεις από τις πέντε τ/κ εφημερίδες με αναφορές και στις χθεσινές εξελίξεις στην ελβετική πόλη.

Γίνεται επίσης αναφορά στο εμπόριο της Τουρκίας προς τα κατεχόμενα σε σύγκριση και με την συμβολή της Άγκυρα στον προϋπολογισμό του ψευδοκράτους, αλλά και στην μόλυνση του περιβάλλοντος από σταθμό διύλισης που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας

της Μύρτου. Το σύνολο του Τύπου δημοσιεύει την είδηση της ταφής χθες του αρθρογράφους Μπιλμάϊ Εμίνογλου και την σημερινή απεργία της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων σε έξι δημοτικά.

Με τίτλο «Τα μάτια στη Ζυρίχη» η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) γράφει ότι σήμερα είναι η ιστορική ευκαιρία για τον τ/κ ποδόσφαιρο που εδώ και χρόνια προσπαθεί να βγει προς την διεθνή κοινότητα και η συνάντηση όπου θα συζητηθούν οι προϋποθέσεις για την άρση των περιορισμών θα πραγματοποιηθεί στις 12 ώρα Κύπρου. Αλλού γράφει ότι χθες κηδεύθηκε ο γνωστός αρθρογράφος και δημοσιογράφος Μπιλμπάϊ Εμίνογλου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η συντεχνία των τ/κ δασκάλων KTÖS αρχίζει σήμερα τις προειδοποιητικές απεργίες σε έξι σχολεία.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Η Τουρκία δίνει ένα παίρνει δυο» αναφέρει ότι με συμβολή ενός δις ΤΛ στον προϋπολογισμό του ψευδοκράτους η Τουρκία, παίρνει το διπλάσιο από αυτό το ποσό μέσω των εξαγωγών, σημειώνοντας ότι μεταξύ Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2013 οι τουρκικές εξαγωγές προς το ψευδοκράτος έφτασαν τα 817.011.000 δολάρια, περίπου 1,6 δις ΤΛ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η KTÖS προχωρεί σήμερα σε απεργία σε έξι δημοτικά και η συντεχνία των τ/κ καθηγητών KTOEÖS προειδοποίησε ότι εάν η «κυβέρνηση» συνεχίσει να είναι απαθής τότε δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε κάθε είδους ενέργεια. Αλλού γράφει ότι ο «πρωθυπουργός» Οζκάν Γιοργκαντζίογλου δήλωσε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ιδιωτικοποιήσουν την «αρχή ηλεκτρισμού».

Με τίτλο «Οι ακαθαρσίες της διύλισης εκβράζουν στη φύση» η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) αναφέρεται στην χρεοκοπία του σταθμού διύλισης στην κατεχόμενη Μύρτου και γράφει ότι τα οικιστικά απόβλητα που είχαν αποθηκευθεί στον σταθμό, επειδή δεν διυλίζονται έφτασαν στην φύση, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Αλλού γράφει ότι ο «διευθυντής» του «κρατικού χημείου» διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει πρόβλημα στα φρούτα και τα λαχανικά και πως τα προϊόντα που έρχονται στα κατεχόμενα τώρα είναι καλύτερα απ’ ότι στο παρελθόν, διαβεβαιώνοντας ότι οι αναλύσεις είναι σωστές και ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι έγιναν αλλαγές στην «νομοθεσία» για την άδεια μητρότητας και από τις 16 εβδομάδες που δικαιούται, τις 14 μπορεί να τις πάρει μετά την γέννα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Θα είμαστε αδικημένοι» γράφει ότι ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε χθες πως η τ/κ πλευρά δεν μπορεί να αποδεχθεί μια ομοσπονδία που θα είναι συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρεται σε κρίση στη Ζυρίχη και γράφει πως η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ ικανοποιώντας την επιθυμία της ΚΟΠ, έχουν διαμηνύσει πως οι προτάσεις της τ/κ «ομοσπονδίας» ποδοσφαίρου θα συζητηθούν και θα ξεκαθαριστούν πιο μετά, αφήνοντας την τ/κ αντιπροσωπεία σε μια ανήσυχη προσμονή. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μετά από 40 μήνες που υπήρξε στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο.

Με τίτλο «Τεταμένη αρχή στην Ζυρίχη» η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) αναφέρει ότι το κλίμα είναι ηλεκτρισμένο πριν την σημερινή κρίσιμη συνάντηση και οι αρμόδιοι της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ ικανοποιώντας τις επιθυμίες, πριν την συνάντηση, της ΚΟΠ, άφησαν τις επιθυμίες της τ/κ «ομοσπονδίας» «να τις συζητήσουμε πιο μετά» δημιουργώντας μια απογοήτευση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο εν αποστρατεία ταξίαρχος Σαλίχ Τζενγκαβέρ Τζεμ μιλώντας στον κανάλι SIM ανέφερε ότι τεχνικά, είναι πιθανή, η μείωση της στρατιωτικής θητείας. Αλλού γράφει ότι τα πουλιά που είχαν χτυπηθεί από κυνηγούς την Κυριακή στο φράγμα του Κιόνελι, βρίσκονται υπό την αιγίδα του «συνδέσμου» προστασίας πτηνών και φύσης σε θεραπεία στο τμήμα κτηνιατρικής του «πανεπιστημίου» εγγύς Ανατολή.

Keywords
κοπ, ουεφα, απεργια, κυπρος, απεργιες, σχολεια, δις, χρεοκοπια, νέα, εφημεριδες, εφημεριδα δημοκρατια, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, αλλαγη ωρας, απεργια ταξι, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2013, επιθυμιες, αδεια, ζυριχη, θεμα, κυπρου, σημερινη, φρουτα, ωρα, αγκυρα, εβδομαδες, δις, ευκαιρια, υπαρχει, ενεργεια, εξι, επιθυμια, ερχονται, εφημεριδα, κεφαλαιο, κλιμα, κοπ, λαχανικα, ματια, μηνες, μειωση, ουεφα, ποδοσφαιρο, συζητησουμε, τμημα, τουρκια, φυση, δημοτικα, εξαγωγες, η εφημεριδα, κυριακη
Τυχαία Θέματα