Μαλί: Επτά Αλγερινοί διπλωμάτες απήχθησαν από ισλαμιστές στο Γκάο

18:33 5/4/2012 - Πηγή: NewsBomb

Ένοπλοι ισλαμιστές κατέλαβαν το προξενείο της Αλγερίας στην πόλη Γκάο, στο βορειοανατολικό Μαλί και απήγαγαν επτά μέλη της διπλωματικής αποστολής της χώρας αυτής.

Την είδηση επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αλγερίας, το οποίο μάλιστα ανέφερε ότι οι ισλαμιστές ύψωσαν μία μαύρη σημαία στο κτίριο.

«Το προξενείο στο Γκάο του Μαλί έγινε στόχος επίθεσης (...) Ο πρόξενος και έξι μέλη της διπλωματικής αποστολής απήχθησαν και μεταφέρθηκαν σε άγνωστο σημείο», επεσήμανε η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το

αλγερινό πρακτορείο APS.

Μία ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων που συστάθηκε στο Αλγέρι θα παρακολουθεί την υπόθεση και θα φροντίσει ώστε οι διπλωμάτες να βρεθούν και να επιστρέψουν σώοι στην πατρίδα τους.

«Στο προξενείο κυματίζει μία μαύρη σημαία»

Μάρτυρες σημείωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδαν ένοπλους ισλαμιστές να καταλαμβάνουν το προξενείο.

«Βρίσκομαι δίπλα στο προξενείο της Αλγερίας, βλέπω μαύρους άνδρες, ένοπλους, γύρω και μέσα στο κτίριο. Αντί για την αλγερινή σημαία κυματίζει μια μαύρη σημαία με αραβικά γράμματα» δήλωσε ένα από τους ανθρώπους που βρέθηκαν τυχαία στο σημείο. Ένας άλλος μάρτυρας είπε ότι «Συνέλαβαν τους διπλωμάτες και το προσωπικό, κατέβασαν τη σημαία και ύψωσαν τη δική τους».

Το Γκάο, η πόλη όπου είχε την έδρα της η στρατιωτική διοίκηση του βόρειου Μαλί, κατελήφθη το περασμένο Σάββατο από αντάρτες Τουαρέγκ και ισλαμιστές. Το Κίνημα για την Ενότητα και τον Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική (MUJOA), που πιστεύεται ότι είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi), υποστηρίζει ότι έχει υπό τον έλεγχό του την πόλη όπου έχουν αναφερθεί λεηλασίες και βιασμοί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, υποστήριξε πάντως σήμερα ότι οι Τουαρέγκ και οι ισλαμιστές της Aqmi που μάχονται στο βόρειο Μαλί δεν ξεπερνούν τα χίλια άτομα. Παραδέχτηκε όμως ότι πρόκειται για σκληραγωγημένους άνδρες που ξέρουν από πόλεμο.

Ο Γάλλος υπουργός επισήμανε, στη συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό και σε ένα τηλεοπτικό κανάλι, ότι η δύναμη της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) που αναμένεται να επέμβει στις συγκρούσεις αυτές, αποτελείται από "δύο τάγματα με περίπου 3.000 άνδρες" συνολικά. Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των χωρών της ECOWAS συνεδριάζουν στο Αμπιτζάν για να εξετάσουν την αποστολή αυτής της δύναμης στο Μαλί.

Keywords
Τυχαία Θέματα