Μια απίστευτη «εξομολόγηση» και η …ουρά της

«Η Vodafone απλώς το παραδέχθηκε. Υπάρχουν όμως κι άλλες εταιρίες που το κάνουν, χωρίς να το λένε».

Με αυτό τον τρόπο σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς και τραπεζίτες, την «εξομολόγηση» ανώτερου στελέχους της Vodafone στο Bloomberg, ότι κάθε βράδυ μεταφέρει τα μετρητά αποθεματικά της εκτός Ελλάδας, από …φόβο.

Στην ίδια «εξομολόγηση», μάλιστα, το ίδιο στέλεχος παραδέχθηκε και κάτι ακόμα.

Ότι η εταιρία είναι έτοιμη –προφανώς μηχανογραφικά– για να εκδώσει λογαριασμούς προς τους πελάτες, συνδρομητές της, και σε άλλο νόμισμα (πέραν του ευρώ).

Όπως όμως αποκαλύπτεται με αφορμή αυτό το κρούσμα, την ίδια τακτική αλλά και προετοιμασία έχουν κάνει κι άλλες θυγατρικές, μεγάλων πολυεθνικών, στην Ελλάδα, για προληπτικούς κυρίως λόγους.

«Και μη νομίζετε ότι το φαινόμενο είναι στενά ελληνικό» εξηγούσε τραπεζίτης, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά.

«Κάτι ανάλογο κάνουν και μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές εταιρίες, με τις ευρωπαϊκές θυγατρικές τους, από το φόβο που έχουν για την επόμενη μέρα του ευρώ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το γενικό συμπέρασμα; Η παγκόσμια οικονομία έχει μπει σε μια απίστευτη ταλάντωση, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα καταλήξει στο τέλος.

Απλώς, η Ελλάδα λειτουργεί για όλους πλέον ως case study, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται.

Υπό την έννοια ότι οι όποιες στρεβλώσεις προκύπτουν, διορθώνονται επί του στενού …ελληνικού εδάφους κι εφαρμόζονται εκτός συνόρων τελειοποιημένες.

Μόνο που αυτό στοιχίζει πολύ στην ούτως ή άλλως παραπαίουσα ελληνική οικονομία, η οποία δέχεται απανωτά χτυπήματα, άλλοτε φανερά κι άλλοτε υπόγεια.

Στην πραγματικότητα, η κοινή γνώμη πληροφορείται ελάχιστα απ' όσα συμβαίνουν, όπως, δηλαδή, συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις…

Keywords
Τυχαία Θέματα