Πρωτοβουλία Πάγκαλου για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ

Την δική του πολιτική πλατφόρμα παρουσιάζει ο Θεόδωρος Πάγκαλος, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Σε κείμενό του με τίτλο «Για μία ηγεσία προοπτικής και μεταρρυθμίσεων», ο κ. Πάγκαλος επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ

θα πρέπει να απαντήσει τι θα κάνει την εξουσία αν την έχει.

«Η λογική «σωπάστε να σωθούμε» οδηγεί στην καταστροφή και της παράταξης και της χώρας. Δεν πιστέψαμε ποτέ σε Μεσσίες, πιστεύαμε και πιστεύουμε στις αστείρευτες δυνάμεις της Κοινωνίας των Πολιτών» τονίζει ο κ. Πάγκαλος.

Η πολιτική πλατφόρμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης χωρίζεται σε τρεις ενότητες που αφορούν τη χώρα, το πολιτικό σύστημα και το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Πάγκαλος προτείνει αλλαγή του εκλογικού συστήματος στα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου, με κατάργηση του σταυρού προτίμησης, δημιουργία 200 μονοεδρικών και τριών μείζονων εκλογικών περιφερειών 100 εδρών με λίστα, κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο και εκλογή προέδρου από τη βάση.

Το απόγευμα στις 18:30, ο κ. Πάγκαλος θα συναντηθεί στο γραφείο του με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος στηρίζει την κίνηση «Νέοι Μεταρρυθμιστές», την οποία φέρονται ότι στηρίζουν και οι Γιάννης Ραγκούσης και Ηλίας Μόσιαλος.

Αναλυτικά το κείμενο - πολιτική πλατφόρμα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ αναφέρει:

«Για μια ηγεσία προοπτικής και μεταρρυθμίσεων

Σε μια εποχή πλήρους απαξίωσης του πολιτικού συστήματος και στροφής των πολιτών στην αποχή ή στην ευνουχισμένη ψήφο, το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να πείσει όποιον πολίτη εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για λύσεις ότι το μόνο που προσφέρει είναι συμφωνίες μεταξύ προσώπων με στόχο τη διατήρηση της εξουσίας στην επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας. Η λογική «σωπάστε να σωθούμε» οδηγεί στην καταστροφή και της παράταξης και της χώρας. Δεν πιστέψαμε ποτέ σε Μεσσίες, πιστεύαμε και πιστεύουμε στις αστείρευτες δυνάμεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Τα κόμματα οφείλουν να ηγούνται, να διαμορφώνουν πολιτικές και να μάχονται για την ιδεολογική ηγεμονία όχι να υποτάσσονται στον λαϊκισμό και τον φασισμό.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απαντήσει τι θα κάνει την εξουσία αν την έχει. Η παλιά εποχή που τα κόμματα ό,τι κι αν έλεγαν πριν τις εκλογές, έκαναν ό,τι ήθελαν μετά, τελείωσε. Γι' αυτό απαιτούμε να γίνει επιτέλους συζήτηση θέσεων και προτάσεων, όχι προσωπικών διευθετήσεων. Να ξέρει ο πολίτης γιατί θέλουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και τι θα κάνουμε. Να κριθούμε όπως σε όλα τα σύγχρονα κράτη της Ευρώπης με βάση αν τηρήσαμε όσα είπαμε και όχι πουλώντας ελπίδα. Ο πολίτης πρέπει να είναι συμμέτοχος στην ευθύνη.

Α. Για τη χώρα

1. Ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να συνδέεται με τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ούτε θέλουμε ούτε μπορούμε να επιστρέψουμε στο 1950 όταν η ανταγωνιστικότητα της χώρας βασιζόταν στο πάμφθηνο εργατικό δυναμικό. Κάθε μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα δεν οδηγεί σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας αλλά στην καταβαράθρωσή της, αφού

Keywords
Τυχαία Θέματα