«Ψυχολογικό πόλεμο» καταγγέλλει το Ιράν

«Η πόρτα είναι ανοιχτή για το Ιράν για σοβαρές και σημαντικές διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμά του», σημειώνουν από κοινού ο Νικολά Σαρκοζί, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ντέιβιντ Κάμερον, σε ανακοίνωσή τους λίγες ώρες μετά την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο.

Οι ηγεσίες της Γαλλίας,

της Γερμανίας και της Βρετανίας δήλωσαν πρόθυμες για να διαπραγματευτούν με την Τεχεράνη εφόσον είναι έτοιμη να συζητήσει σοβαρά το πυρηνικό πρόγραμμά της.

«Καλούμε την ηγεσία του Ιράν να διακόψει άμεσα τις πυρηνικές δραστηριότητές της και να συμμορφωθεί πλήρως με τις διεθνείς υποχρεώσεις της», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στο κείμενο τονίζεται ότι το Ιράν συνεχίζει να αψηφά τις διεθνείς υποχρεώσεις του, τη στιγμή που «εξάγει και απειλεί με βία την περιοχή».

Από τη μεριά της ιρανικής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ, έκανε λόγο για «ψυχολογικό πόλεμο».

«Η απειλή, η πίεση και οι άδικες πιέσεις (...) είναι καταδικασμένες να αποτύχουν» και «δεν θα εμποδίσουν το Ιράν να ασκήσει τα θεμελιώδη δικαιώματά του» όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Επίσης, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι οι ΗΠΑ «επιδιώκουν να δυσχεράνουν τον εφοδιασμό των αντιπάλων τους για να τους αποδυναμώσουν οικονομικά, υπό το πρόσχημα ότι επιβάλλουν πολιτικές πιέσεις σε βάρος του ιρανικού λαού».

Τέλος, υποστήριξε ότι οι μακροπρόθεσμες ανάγκες του κόσμου είναι τέτοιες που δεν γίνεται να επιβληθούν κυρώσεις στην Τεχεράνη. Το Ιράν είναι η δεύτερη χώρα του κόσμου σε αποθέματα φυσικού αερίου και η τέταρτη όσον αφορά το πετρέλαιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα