Σαρκοζί: Μια νέα Ευρώπη γεννιέται

Tην ολοκλήρωση της επεξεργασίας των νομικών πλευρών της νέας συμφωνίας για την επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης εντός 15 ημερών, διαβεβαίωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Monde.


Συγκεκριμένα σε αποσπάσματα της συνέντευξης του ο Σαρκοζί υποστηρίζει πως στόχος ήταν το έγγραφο με

τις προτεινόμενες αλλαγές της Ευρωπαϊκής Συνθήκης να είναι έτοιμο μέχρι το Μάρτιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισημαίνει πως «μια άλλη Ευρώπη γεννιέται» μετά την απόφαση των ηγετών της ΕΕ για τη νέα συνθήκη. «Πρέπει να δούμε πως μια νέα Ευρώπη γεννιέται: μια Ευρώπη της ευρωζώνης, στην οποία οι λέξεις κλειδιά θα είναι σύγκλιση οικονομιών, δημοσιονομικών κανόνων και φορολογίας».

Αναφορικά με το διαχωρισμό της Βρετανίας, ο κ. Σαρκοζί αρκέστηκε να δηλώσει πως «τα αιτήματα της Βρετανίας ήταν υπερβολικά για την Ευρώπη».

Διαβεβαίωσε πως τόσο ο ίδιος όσο και η Άνγκελα Μέρκελ έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν για να αποσπάσουν και τη σύμφωνη γνώμη του Λονδίνου.

Βέβαια δεν παρέλειψε να αποδώσει την πρωταρχική αιτία της κρίσης στην ελλιπή εποπτεία του χρηματοοικονομικού κλάδου με αποτέλεσμα τα βρετανικά αιτήματα σε αυτόν τον τομέα να μη μπορούν να γίνουν αποδεκτά.«Τώρα έχουμε δύο Ευρώπες, η μία θέλει μεγαλύτερη αλληλεγγύη και η άλλη επικεντρώνεται μόνο στην ενιαία αγορά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρκοζί.

Σχετικά με την ΕΚΤ ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε θετικά τα πρόσφατα μέτρα για στήριξη των τραπεζών και δήλωσε ότι ελπίζει πως οι κινήσεις της ευρωτράπεζας θα στηρίξουν την αναπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα