Στην κόψη του ξυραφιού ΛΑ.Ο.Σ. και ο Γιώργος Καρατζαφέρης

Υπαρκτός ο κίνδυνος να μείνει εκτός Βουλής στις προσεχείς εκλογές

Κανείς δεν γνωρίζει ποια θα ήταν η πορεία και η εξέλιξη του Γιώργου Καρατζαφέρη στη ΝΔ αν δεν είχε διαγραφεί το 2000. Πείσμων και μεθοδικός θέλησε να αποδείξει τότε ότι μπορεί να αποτελέσει επίλεκτο μέλος του πολιτικού συστήματος ιδρύοντας το ΛΑΟΣ

και εκφράζοντας την πατριωτική και λαϊκή δεξιά.

Το 2004 όμως ήταν η ώρα του Καραμανλή και η εποχή του μεσαίου χώρου.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο ΛΑΟΣ συγκέντρωσαν το 2,2 % και δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή. Τέσσερις μήνες μετά ο ΛΑΟΣ αποκτά εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή καταγράφοντας ποσοστό 4,1% στις Ευρωεκλογές και το 2007 εκλέγει 10 βουλευτές στην Ελληνική Βουλή με το 3,8% που συγκέντρωσε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007.

Δύο χρόνια μετά ο ΛΑΟΣ έρχεται να διαψεύσει αυτούς που το θεωρούσαν παροδικό φαινόμενο στην πολιτική ζωή της χώρας και με 5,6% καταγράφει άνοδο, αυξάνοντας ταυτόχρονα και την κοινοβουλευτική του δύναμη.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης παίζει έξυπνα μετατρέπει το ΛΑΟΣ σε κόμμα υποδοχής της ψήφου διαμαρτυρίας, επενδύει στα φοβικά σύνδρομα της ελληνικής κοινωνίας για τους μετανάστες, στην ξενοφοβία.

Οι φιλοδοξίες του όμως, δεν σταματούν εκεί. Θέλει να αναγνωριστεί το κόμμα του και ο ίδιος ως «θεσμικοί παίκτες» στο πολιτικό παιχνίδι. Γνωρίζει ότι για να το πετύχει αυτό πρέπει να «παίξει» με το σύστημα, να του αποδείξει ότι είναι χρήσιμος.

Η εκλογή του Α. Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ δημιουργεί την εντύπωση ότι θα διεμβολίσει το ΛΑΟΣ. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης είναι όμως ευέλικτος. Βγαίνει πότε από δεξιά και πότε από αριστερά στη ΝΔ του Α. Σαμαρά. Θέλει να συνεχίσει να εισπράττει τη διαμαρτυρία και τη φθορά ενός πολιτικού συστήματος που θέλει να το αναγκάσει να τον αποδεχθεί.

Τζογάρει πολιτικά με την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου, θέλει να εμφανιστεί υπεύθυνος απέναντι στην «ανευθυνότητα» που επέλεξαν η ΝΔ και ο Α. Σαμαράς.

Η τακτική του Γ. Καρατζαφέρη επιβραβεύεται από το σύστημα που του ανοίγει τις πόρτες του, είναι πλέον «θεσμικός παίκτης».

Ο ΛΑΟΣ αποτινάσσσει την ταμπέλα του ακροδεξιού και περιθωριακού κόμματος διαμαρτυρίας και γίνεται υπεύθυνη πολιτική δύναμη.

Δεν υπάρχει πολιτικό πάνελ χωρίς την παρουσία εκπροσώπου του ΛΑΟΣ στελέχη όπως ο Μ. Βορίδης, ο Α. Γεωργιάδης, ο Γ. Αϊβαλιώτης αποκτούν μεγάλη προβολή.

Ο Γ. Καρατζαφέρης αντιμετωπίζεται με το σεβασμό που αρμόζει σε ένα αρχηγό κόμματος.

Η επιδείνωση όμως της οικονομικής κατάρτισης, η απίστευτη φθορά του ΠΑΣΟΚ και οι κοινωνικές αντιδράσεις δημιουργούν νέα δεδομένα. Ο Γ. Καρατζαφέρης θέλει να αποτινάξει την εικόνα του κόμματος που ψήφισε το μνημόνιο και αρχίζει να ασκεί σκληρή αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή.

Στην κοινωνία υπάρχει ένα συνεχώς αυξανόμενο κύμα διαμαρτυρίας και ο αρχηγός του ΛΑΟΣ κάνει αυτό που ξέρει καλά: να «ψαρεύει» ψήφους διαμαρτυρίας.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αστέριος Ροντούλης αποκαλεί γομάρια τους συναδέλφους του της κυβερνητικής πλειοψηφίας από το βήμα της

Keywords
Τυχαία Θέματα