Συρία: Τουλάχιστον 96 νεκροί σε όλη τη χώρα

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στη Συρία εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ 96 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια βίας

ανάμεσά τους 50 πολίτες, 15 στρατιώτες και 26 φερόμενοι ως παραστρατιωτικοί Σαμπίχα στην επαρχία Χαλέπι, όπως αναφέρει νεότερος απολογισμός που δημοσιοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ενώ ο απολογισμός των θυμάτων ξεπέρασε τους 15.000 νεκρούς από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης του Άσαντ τον Μάρτιο του 2011, ο κοινός ειδικός

απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν κάλεσε την διεθνή κοινότητα να εντείνει την πίεση στις αντιμαχόμενες πλευρές και υποστήριξε ότι το Ιράν θα πρέπει να συμμετάσχει σε μια προσεχή σύνοδο για την κρίση και να αποτελέσει "μέρος της λύσης".

Στην Άγκυρα, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέδρευσε μιας έκτακτης συνόδου του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, παρόντων υπουργών, ανώτατων αξιωματικών των ένοπλων δυνάμεων και του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών μετά την κατάρριψη ενός τουρκικού μαχητικού από τη συριακή αεράμυνα. Η Δαμασκός επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Ερντογάν, παραδεχόμενη ότι κατέρριψε το F-4, αλλά ανέφερε πως το τουρκικό μαχητικό βρισκόταν πάνω από συριακά χωρικά ύδατα.

Η νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων και της καταστολής στη Συρία εμπόδισαν την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) να απομακρύνει, όπως επεδίωκε, άμαχους, τραυματίες και ασθενείς από τη Χομς, μια πόλη όπου, σύμφωνα με τον Αμπού Μπιλάλ, έναν αντικαθεστωτικό που βρίσκεται σε αυτή, "έχει καταστραφεί το 70% των υποδομών".

Η υπηρεσία συντονισμού για ανθρωπιστικά θέματα του ΟΗΕ, στο μεταξύ, ανακοίνωσε χθες ότι πάνω από 1,5 εκατ. άνθρωπου έχουν πλέον ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Άναν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, το στρατηγό Ρόμπερτ Μουντ. Η εντολή της αποστολής αυτής εξέπνευσε την 20ή Ιουνίου, ενώ οι επιχειρήσεις της είχαν ανασταλεί ήδη μία εβδομάδα νωρίτερα. Ο Μουντ εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον η αποστολή ενός μεγαλύτερου αριθμού παρατηρητών ή το ενδεχόμενο να φέρουν όπλα θα μετέβαλε την κατάσταση.

Ο Άναν προειδοποίησε ότι "πλησιάζουμε την ημέρα που θα είναι πια πολύ αργά για να δοθεί ένα τέλος στην κρίση ώστε να μην κλιμακωθεί πέρα από κάθε έλεγχο".

Keywords
Τυχαία Θέματα