KPMG: Υποχωρούν οι φόβοι για τον πληθωρισμό και την εφοδιαστική αλυσίδα

Θετικές αναδεικνύονται οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία κατά το α’ εξάμηνο του 2023, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις άρχισαν να χαλαρώνουν, αν και οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και οι εγχώριες δυσκολίες επιβραδύνουν την επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με τις προβλέψεις της KPMG.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση «Global Economic Outlook» της KPMG, η επαναφορά των παγκόσμιων τιμών ενέργειας στα επίπεδα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία,

σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών εμπορευμάτων και τροφίμων, βοήθησαν ώστε να ασκηθεί περαιτέρω πτωτική πίεση στον πληθωρισμό για το υπόλοιπο του 2023.

Παρά τα θετικά νέα, οι μεγάλες οικονομίες σε όλον τον κόσμο – πιο πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ – αντιμετωπίζουν τις δικές τους εσωτερικές πιέσεις. Οι ιδιαιτερότητες και η πολυπλοκότητά κάθε χώρας, περιφέρειας και περιοχής ασκούν πίεση στις κεντρικές τράπεζες, γεννώντας ανησυχίες ότι ο βασικός πληθωρισμός ίσως παραμείνει κολλημένος, όπως επισημαίνεται.

Ο παγκόσμιος οργανισμός προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 2,1% το 2023 και 2,6% το 2024 με πρόβλεψη πληθωρισμού στο 5,3% για το 2023 και 3,2% το 2024 και τα παγκόσμια επίπεδα ανεργίας 5,2% το 2023 και 5,4% αντίστοιχα το 2024.

Keywords
Τυχαία Θέματα