Τηλεόραση: Αύξηση-σοκ 6,5 μονάδων στην τηλεθέαση του others – Τα άλλα κανάλια «χτυπούν» ποσοστό 33,6%

Ραγδαία άνοδος έως και 6,5 μονάδες στο ποσοστό του κοινού που παρακολουθεί τα others γυρίζοντας την πλάτη στην ελεύθερη τηλεόραση καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο του 2024 προκαλώντας ανησυχία στα πανελλαδικά κανάλια. Η free-to-air τηλεόραση δέχεται βαρύ πλήγμα με το σύνολο των ιδιωτικών καναλιών (Alpha, ΑΝΤ1, Mega, Star, Open, Σκάι, ΜΑΚTV) μαζί με τα τρία κανάλια της ΕΡΤ

να πιάνουν αρνητικό ρεκόρ με συνολική τηλεθέαση 66,36%!

Σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία της Nielsen για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως και την 25η Μαρτίου, τα «άλλα κανάλια» στα οποία περιλαμβάνονται τα pay TV, οι διεθνείς πλατφόρμες, τα περιφερειακά κανάλια και τα video games, συγκεντρώνουν μερίδιο τηλεθέασης που ανέρχεται σε 33,64% για το κοινό ηλικίας 18 έως 54 ετών έναντι 27,08% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Μέσα σε μόλις έναν χρόνο, τα others εκτοξεύονται σε ποσοστό που αποτελεί all time record με ποσοστιαία αύξηση 6,54 μονάδων στον μέσο όρο ημέρας, ενώ η κατακόρυφη άνοδός τους αποτελεί και την υψηλότερη που έχει σημειωθεί από χρονιά σε χρονιά την τελευταία 4ετία. Τα τελευταία δεδομένα από τις μετρήσεις της Nielsen αποτυπώνουν μία ραγδαία επιτάχυνση στη διεισδυτικότητα των others στο δυναμικό κοινό, ενώ το άλμα των 6,5 μονάδων σημαίνει συναγερμό για τους ελεύθερους τηλεοπτικούς σταθμούς που βλέπουν το μερίδιό τους να συρρικνώνεται.

Τα ελεύθερα κανάλια έχασαν 8,3 μονάδες τηλεθέασης σε 4 χρόνια
Όπως προκύπτει από τη διαχρονική καταγραφή τηλεθέασης, το άλμα των others έρχεται μετά από τέσσερα χρόνια μικρότερων αποκλίσεων και αλλάζει την ταχύτητα των αλλαγών στα viewing habits των τηλεθεατών. Ενδεικτικό είναι ότι για το επίμαχο διάστημα (Ιανουάριος-Μάρτιος) από το 2020, η συνολική τηλεθέαση των others κυμάνθηκε από 25,32% σε 25,02% (2021), ακολούθως 26,94% (2022) και 27,8% (2023), με τις ετήσιες αποκλίσεις να μην ξεπερνούν το 1,92%. Σε βάθος τετραετίας, οι free-to-air τηλεοπτικοί σταθμοί βλέπουν την συνολική τους τηλεθέασης να βρίσκεται σε… ελεύθερη πτώση και χάνουν συνολικά 8,32 μονάδες από το 74,68% που σημείωναν το αντίστοιχο διάστημα το 2020.

Τα εν λόγω στοιχεία αποτελούν επιπλέον λόγο ανησυχίας καθώς όπως προκύπτει, δεν ισχύει πλέον ότι τα ριάλιτι φέρνουν πίσω κόσμο από τις πλατφόρμες.

«Κατά κανόνα την περίοδο αυτή επειδή εμφανίζονται το Master Chef και το Survivor, τα others έπεφταν, καθώς τα ριάλιτι “τραβούσαν” κοινό από τις πλατφόρμες. Κάτι που πλέον δεν φαίνεται να ισχύει», επισημαίνει υψηλόβαθμό στέλεχος καναλιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα