Moody’s: Κίνδυνος για τον ΟΤΕ

Ο ΟΤΕ και η Eircom είναι οι εταιρείες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών με τη μεγαλύτερη έκθεση σε κινδύνους στην αναχρηματοδότηση του δανεισμού τους.

Την εκτίμηση αυτή έκανε χθες η Moody’s σε αναφορά της για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις για την αναχρηματοδότηση των δανείων τους μέχρι το 2015. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών είχαν στο τέλος του 2010 συνολικό δανεισμό της τάξης των 300 δισ. ευρώ, εκ

των οποίων το 45% θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί μέχρι το 2015. Σύμφωνα με τη Moody’s οι εταιρείες που έχουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες λήξεις (π. χ. ΟΤΕ) θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα προβλήματα απ’ ό, τι όσοι έχουν λήξεις μετά το 2015. Η εταιρεία αναφέρει ακόμη ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που έχουν μεγάλη έκθεση σε αγορές που η ρευστότητά τους είναι περιορισμένη, θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα.


Αυτό, ωστόσο, σύμφωνα με τη Moody’s, δεν ισχύει για την ισπανική Telefonica και την Portugal Telecom, αφού μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς τους βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκής ηπείρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα