F1: Νέα καινοτομία από την Lotus

Μετά τις πρόσθιες εξατμίσεις που χρησιμοποίησε πέρυσι, η Lotus επιστρατεύει άλλο ένα καινοτόμο σύστημα στο μονοθέσιο της για την προσεχή σεζόν.

Πρόκειται για έναν μηχανισμό φρένων που βοηθάει στη διατήρηση του ύψους οδήγησης υπό πέδηση, αντί να υπάρχει κλίση του ρύγχους προς τα εμπρός, και άρα βελτιώνει την αεροδυναμική απόδοση και τη σταθερότητα του μονοθεσίου.

Οπως αναφέρει η Gazzetta dello Sport,

το σύστημα θυμίζει τα mass dampers που είχε χρησιμοποιήσει η τότε Renault το 2006, και τα οποία απαγορεύτηκαν κατά τη διάρκεια εκείνης της σεζόν, με τη διαφορά ότι τώρα η ενεργοποίηση γίνεται από ένα πεντάλ που πατάει ο οδηγός μέσα στο κόκπιτ και όχι ανεξάρτητα.

Η Lotus φέρεται να το έχει δοκιμάσει στο τεστ για νέους οδηγούς στο Αμπου Ντάμπι τον περασμένο Νοέμβριο, προκαλώντας την αντίδραση των άλλων ομάδων όσον αφορά τη νομιμότητά του.

Ωστόσο, το Autosport έγραψε πως η FIA θεωρεί νόμιμο το σύστημα, επειδή η ρύθμιση του ύψους οδήγησης δεν γίνεται από τον οδηγό, ώστε να μπει στα κινούμενα αεροδυναμικά βοηθήματα - αντίθετα, συνδέεται απευθείας με την ανάρτηση και αλληλεπιδρά με τη ροπή των φρένων.

Επιπλέον, το ίδιο περιοδικό ισχυρίζεται ότι η Lotus έχει ήδη πάρει το πράσινο φως από την FIA, έχοντας καταθέσει το προσχέδιο του συστήματος στην Παγκόσμια Ομοσπονδία πέρυσι τον Ιανουάριο.

Αυτό σημαίνει ότι οι άλλες ομάδες πρέπει πλέον να καταθέσουν τις δικές τους εκδοχές του συστήματος στην FIA, αν θέλουν να υιοθετήσουν ένα παρόμοιο κόνσεπτ ρύθμισης της θέσης οδήγησης στα μονοθέσιά τους για το 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα