RIP "Smoking" Joe Frazier (1944-2011)

Τζο Φρέιζιερ. Μοχάμεντ Αλι. Τι θα ήταν ο ένας αν δεν υπήρχε ο άλλος; Σίγουρα δύο σπουδαίοι μποξέρ. Δύο από τους καλύτερους όλων των εποχών. Ποτέ, όμως, οι θρύλοι, οι ήρωες, τα πρόσωπα που σημάδεψαν για πάντα το άθλημα της πυγμαχίας. Τα ξημερώματα της Τρίτης (8/11) ο "Smoking" Joe πέθανε. Ο άσπονδος εχθρός του στα ρινγκ και φίλος του στη ζωή, Κάσιους Κλέι (a.k.a. Μοχάμεντ Αλι), δήλωσε ότι θα τον θυμάται για πάντα. Οπως όλοι οι φαν του μποξ...

Ο Τζο Φρέιζιερ γεννήθηκε από τον Ρούμπιν και την Ντόλι Φρέιζιερ στη Νότια Καρολίνα. Ειρωνία της ζωής: ο πατέρας του έχασε το αριστερό του χέρι, έναν

χρόνο προτού γεννηθεί ο Τζο. Λίγες δεκαετίες αργότερα, το αριστερό χουκ του Τζο έριχνε στο καναβάτσο όλους του τους αντιπάλους!

Το ενδιαφέρον του Τζο για το μποξ ξεκίνησε όταν ο Ρούμπιν αγόρασε μια ασπρόμαυρη τηλεόραση. Ολη η οικογένεια μαζευόταν γύρω της για να παρακολουθήσει τους Sugar Ray Robinson, Rocky Marciano, Rocky Graziano να παλεύουν. Ενας θείος του Τζο κάποια στιγμή παρατήρησε την σωματοδομή του. "Αυτό το αγόρι εκεί... Αυτό το αγόρι θα γίνει ένας ακόμα Τζο Λιούις", είπε.

Στο σχολείο, ο Τζο έγινε ο σωματοφύλακας των αδύναμων, που τον προσλάμβαναν για να τους προστατεύει από τους... τραμπούκους. Αργότερα, όμως, η μοίρα του έπαιξε ένα περίεργο παιχνίδι. Ο Τζο απολάμβανε να πειράζει έναν αγριόχοιρο που είχε η οικογένεια στη φάρμα της. Μια μέρα, όμως, ξέχασε την πόρτα ανοικτή και το ζώο τού επιτέθηκε. Στην προσπάθειά του να ξεφύγει, παραπάτησε και χτύπησε άσχημα το αριστερό του χέρι σε ένα τούβλο. Η οικογένειά του δεν είχε λεφτά για να πάει σε γιατρό κι έτσι έπρεπε να περιμένει να γιατρευτεί από μόνο του.

Το χέρι γιατρεύτηκε, όμως πήρε μια περίεργη κλήση. Αυτή η κλήση τον βοήθησε αργότερα να εξαπολύει το φονικό του χουκ: το χτύπημα που τον έκανε ανίκητο.

Το 1964 κέρδισε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στους Αγώνες που διεξήχθησαν στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Αργότερα, έγινε επαγγλεματίας και αυτή του η επιλογή ήταν που τον οδήγησε στις 8 Μαρτίου του 1971 στο Madison Square Garden. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να δείτε εδώ το αφιέρωμα του sport.gr στη Μάχη του Αιώνα, την πρώτη κόντρα του Φρέιζιερ με τον Αλι. Αυτό που μπορούμε με λίγα λόγια να πούμε, είναι ότι και οι δύο ήταν αήττητοι μέχρι εκείνη την ημέρα. Αυτή η μάχη θεωρείται μία από τις πιο... ιερές στιγμές του παγκόσμιου αθλητισμού τον αιώνα που προηγήθηκε και όχι άδικα.

Ο Φρέιζιερ την κέρδισε εκείνη την μάχη. Την κέρδισε με -τι άλλο;- ένα αριστερό χουκ στον 15ο και τελευταίο γύρο, που έριξε τον Αλι. "Αν ο Τζο Φρέιζιερ πάλευε με τον Κινγκ Κονγκ, θα τον είχε ρίξει νοκ-άουτ εκείνο το βράδυ", είπε αργότερα ο Τζιν Κίλροϊ, στενός φίλος των δύο πυγμάχων.

Η επαγγελματική καριέρα του Φρέιζιερ ξεκίνησε το 1968, όταν κέρδισε τον τίτλο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, επικρατώντας του Μπάστερ Μάθις στον 11ο γύρο. Στις αρχές του 1970 κέρδισε τον Τζίμι Ελις για τον Παγκόσμιο τίτλο βαρέων βαρών, ήταν όμως η νίκη επί του Αλι, που τον καθιέρωσε "πραγματικό" Παγκόσμιο Πρωτα

Keywords
Τυχαία Θέματα