Το κίνητρο του Μπικίλα στη Ρώμη

Τι σχέση μπορεί να έχει άραγε στην ιστορία του αθλητισμού της Αιθιοπίας ένας αρχαίος οβελίσκος, ύψους 24 μέτρων και βάρους 160 τόννων που κλάπηκε από τους Ιταλούς του Μπενίτο Μουσολίνι στη διάρκεια του πολέμου και μεταφέρθηκε το 1937 στη Ρώμη;

Ολόκληρη ιστορία στα αλήθεια.

Όταν οι Ιταλοί κατέλαβαν δια των όπλων την Αιθιοπία, λίγο πριν από την έκρηξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου λεηλάτησαν κάθε διαθέσιμο αρχαιολογικό εύρημα ή μνημείο της χώρας.

Από την πόλη Αξούμ, αρχαία πρωτεύουσα της

Αιθιοπίας, έκλεψαν τον οβελίσκο που είχε κατασκευαστεί περίπου στο 200 μΧ.

Ήταν ίσως ο σημαντικότερος από τους 100 σε αριθμό που είχαν υψωθεί στο Αξούμ και η ιστορία του ήταν γνωστή στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας.

Στη Ρώμη τοποθετήθηκε μπροστά από το κτίριο όπου στεγαζόταν τότε το υπουργείο ιταλικής Αφρικής και σήμερα έχει την έδρα της η διεθνής οργάνωση τροφίμων και γεωργίας του ΟΗΕ.

Μετά τη λήξη του πολέμου, το 1947, οι Ιταλοί αποδέχθηκαν να επιστρέψουν στην Αιθιοπία τον κλεμμένο οβελίσκο αλλά για 50 ολόκληρα χρόνια έβρισκαν διάφορες αιτίες για καθυστερήσεις.

Τελικά όλα κύλησαν ευνοικά και το 2006 με ένα μεταγωγικό αεροπλάνο τύπου Αντόνοφ - 124 της αιθιοπικής πολεμικής αεροπορίας το μνημείο μεταφέρθηκε στον τόπο προέλευσης του σε τρία ισομήκη τμήματα.

Δύο χρόνια αργότερα έγιναν σε πανηγυρικό κλίμα τα εγκαίνια επανατοποθέτησης του.

Όπως έχετε διαπιστώσει, μέχρι εδώ δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη σχέσης με τον αθλητισμό.

Και όμως…

Ο Αιθίοπας ξυπόλητος δρομέας Αμπέμπε Μπικίλα έφθασε το 1960 στη Ρώμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες άγνωστος μεταξύ αγνώστων.

Πίστευε βαθιά στον εαυτό του και στις ικανότητες του.

Λοχίας των επίλεκτων δυνάμεων του αιθιοπικού στρατού ήταν σκληραγωγημένος όσο ποτέ αλλά και με πολεμική δράση και εμπειρίες.

Ο Αμπέμπε είχε πάρει μέρος στον πόλεμος της Κορέας, ως μέλος ενός τάγματος του στρατού της χώρας του στα πλαίσια απόφασης του ΟΗΕ.

Τραυματίστηκε στο πεδίο της μάχης και παρασημοφορήθηκε επ ανδραγαθία.

Στη τελευταία του προπόνηση στη πλακόστρωτη διαδρομή, όπου έτρεξε για μία καλύτερη γνωριμία, πέρασε μπροστά από τον περίφημο οβελίσκο του Αξούμ και αμέσως κατάλαβε περί τίνος πρόκειται.

Το ίδιο βράδυ, σε μια συζήτηση με τον Φινλανδό προπονητή του Νίσκανεν, του αποκάλυψε την ιστορία του οβελίσκου, του δήλωσε ότι θα κερδίσει τον μαραθώνιο δρόμο και επιπλέον πήρε την απόφαση να ξεκινήσει την επίθεση του για τη νίκη ακριβώς μπροστά από τον οβελίσκο.

Όλα έγιναν ακριβώς όπως τα σχεδίασε ο Αμπέμπε Μπικίλα που δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να τρέξει ξυπόλητος σε πλακόστρωτο.

Ο Μπικίλα ξέφυγε με τρομερό πείσμα και ταχύτητα από τους αντιπάλους του, στο προκαθορισμένο συμβολικά σημείο και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, κάτι που επανέλαβε και το 1964 στο Τόκιο αλλά με παπούτσια σε εκείνη τη διοργάνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα