Αποκάλυψη των New York Times «καίει» την κυβέρνηση της ΝΔ: Δώρα από Κινέζους σε επιφανή Έλληνα υπουργό!


Με τίτλο «Δώρα, Gadgets και... Ελλάδα: Μέσα σε μια καμπάνια λόμπι της Huawei» οι New York Times παρουσιάζουν ρεπορτάζ για υπόθεση που καίει την κυβέρνηση Μητσοτάκη…

Πρόκειται, όπως γράφει για μηνύματα που περιγράφουν λεπτομερώς τις προσπάθειες του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα να προσεγγίσει Έλληνες αξιωματούχους…
Ειδικότερα, σύμφωνα
με το ρεπορτάζ, τον Νοέμβριο του 2020, στελέχη της Huawei, της κινεζικής εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αντάλλαξαν μηνύματα σχετικά με την πραγματοποίηση συνάντησης με έναν «φίλο» και έναν «σύμβουλο» στην Ελλάδα.
Οι επαφές, που προσδιορίστηκαν ως σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης, επρόκειτο να δώσουν στη Huawei κάτι πολύτιμο: ένα έγγραφο που περιγράφει τις κρατικές συμβάσεις και τα «έργα πρώτης προτεραιότητας» στα οποία η εταιρεία θα ήθελε να πραγματοποιήσει στη χώρα.
Σύμφωνα με τους New York Times, οι διευθυντές της Huawei θέλησαν να δώσουν στους συμβούλους ένα smartphone Huawei Mate XS, το έξυπνο ρολόι GT 2 και κρασί.
Τα σχέδια είναι «αυστηρά εμπιστευτικά», έγραψε ένας διευθυντής της Huawei σε ομαδική συνομιλία που πήρε το όνομά της από το υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.
Στην επικοινωνία που είχαν, οι υπάλληλοι της Huawei συζήτησαν την παροχή gadget σε υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης και τον γιο του, την παροχή συσκευών σε αξιωματούχους της Αστυνομίας και του υπουργείου Μετανάστευσης και τη διοργάνωση ταξιδίου χάριν μελών των ελληνικών ρυθμιστικών αρχών ώστε να δώσουν το παρών σε βιομηχανικό συνέδρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2021.
Τα μηνύματα δεν αναφέρουν εάν τα δώρα παραδόθηκαν τελικά ή αν υπεγράφησαν συμφωνίες για τα «έργα προτεραιότητας».
«Η Huawei δραστηριοποιείται ηθικά και με ακεραιότητα ενώ συμμορφώνεται με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς σε κάθε χώρα και περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται», απαντά η εταιρεία σε δήλωση.
Από την άλλη, ο Παύλος Μαρινάκης, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η τεχνολογία της Huawei έχει περιορισμένη παρουσία στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της χώρας.
«Δεν υπήρξε ποτέ καμία άμεση ή έμμεση επιρροή από την εν λόγω εταιρεία σε αποφάσεις κυβερνητικής πολιτικής, συμφωνίες ή/και συμβάσεις», είπε σε ένα email.

Περισσότερα σε λίγο...

www.bankingenws.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα