Στα «κάγκελα» η Ουκρανία για την πρόθεση της Ρωσίας να στήσει κάλπες στα κατειλημμένα εδάφη


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Κίεβο η πρόθεση της Μόσχας να στήσει κάλπες στις κατεχόμενες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές του 2024.

Η Ουκρανία καταδίκασε σθεναρά σήμερα τα ρωσικά σχέδια για την ερχόμενη άνοιξη, κηρύσσοντάς τις προκαταβολικά «άκυρες» και δεσμευόμενη να διώξει όλους τους παρατηρητές που θα σταλούν να τις καλύψουν.

Η Άνω Βουλή

της Ρωσίας όρισε τις προεδρικές εκλογές για τον ερχόμενο Μάρτιο και η πρόεδρος Βαλεντίνα Ματβιένκο είπε ότι οι κάτοικοι σε τέσσερις περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο θα μπορούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει τις περιοχές Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα στην ανατολική και νότια Ουκρανία έπειτα από δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν το φθινόπωρο του 2022. Από την αρχή απορρίφθηκαν από το Κίεβο και τη Δύση ως παράνομα και χωρίς καμία θεσμική βάση.

Κάλπες θα στηθούν επίσης στη χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρης Θάλασσα, που κατελήφθη και προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει αποφασιστικά την πρόθεση της Ρωσίας να διεξαγάγει προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη και να επιβάλει κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται στην οργάνωση και τη διεξαγωγή τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Προειδοποίησε επίσης τις χώρες να μην στείλουν παρατηρητές στις «ψευδοεκλογές», επισημαίνοντας ότι οι παραβάτες θα «αντιμετωπίσουν ποινικές ευθύνες».

«Οποιεσδήποτε εκλογές στη Ρωσία δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία. Χρησιμεύουν μόνο ως εργαλείο για να διατηρηθεί το ρωσικό καθεστώς στην εξουσία», ανέφερε το υπουργείο.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία, έπειτα από «πιέσεις» των Ρώσων πολιτών, μια κίνηση που αναμένεται να τον κρατήσει στην εξουσία τουλάχιστον έως το 2030.

Keywords
Τυχαία Θέματα