Reuters : Το ελληνικό plan B

To πώς θα ήταν το σχέδιο Β για την Ελλάδα εξετάζει το Reuters, εάν το σχέδιο για εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους, αποτύχει.

Όπως επισημαίνει, η Αθήνα θα κοιτάζει κατάματα το σκληρό default και η μεγάλη πρόκληση θα είναι
να αποφύγει αυτή η χρεοκοπία να είναι καταστροφική. Αυτό μεταφράζεται σε άμεση διάσωση των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με το.....
Reuters, η διαφορά ανάμεσα στην Αθήνα και τους ιδιώτες πιστωτές της, είναι μικρή.

Η… πλάτη της Ελλάδας δέχεται ισχυρό βάρος από τους επίσημους «υποστηρικτές» της, την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν θέλει να πληρώσει ένα επιτόκιο άνω του 3,5% για τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν ως μέρος της συμφωνίας. Οι πιστωτές , από την άλλη, δεν θέλουν να δανείζουν για λιγότερο από 4%. Οι δημόσιοι σωτήρες της Ελλάδα φαίνονται έτοιμοι να ωθήσουν τα πράγματα στα άκρα.

Έχουν φτάσει στο σημείο της κόπωσης σε ότι αφορά την ελληνική διάσωση, λόγω της αποτυχίας της Αθήνας για μεταρρύθμιση της οικονομίας της, και θέλουν τον ιδιωτικό τομέα να αναλάβει ένα μεγαλύτερο μερίδιο του βάρους. Τώρα είναι, επίσης, πιο σίγουροι ότι θα μπορούσαν να αντέξουν το σοκ εάν η Ελλάδα όντως κηρύξει default.

Η απόδοση των ισπανικών 10ετών ομολόγων έχει πέσει στο 5,2%, των ιταλικών στο 6,1% , και ακόμα και αυτά της Ιρλανδίας στο 7,6%. Μόνο η Πορτογαλία, με τις αποδόσεις στο 14,4% παραμένει στην ίδια κατηγορία με την Ελλάδα, της οποίας τα επιτόκια αγγίζουν το 34%. Όμως, οι επίσημοι πιστωτές της Αθήνας δεν μπορούν να αφήσουν τη χώρα να χρεοκοπήσει. Χρειάζονται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση του σοκ.

Μία επιλογή θα μπορούσε να είναι η ενίσχυση των κεφαλαίων διάσωσης της ζώνης του ευρώ – όπως προτείνει το ΔΝΤ – έτσι ώστε να υπάρχει αρκετά ισχυρό τείχος για την πρόληψη της εξάπλωσης. Αλλά το πιο σημαντικό είναι οι ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ελλάδας.

Η ζώνη του ευρώ δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να γίνει μάρτυρας της πλήρους και καθολικής κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος μιας χώρας-μέλους της. Το πρόσφατο ελληνικό σχέδιο διάσωσης υποτίθεται ότι θα τονώσει με 30 δισεκατομμύρια ευρώ τις ελληνικές τράπεζες, ούτως ή άλλως.

Επιπλέον 30 δισεκατομμύρια ευρώ είναι να δοθούν ως «sweeteners», ή…γλυκαντικά, σε μετρητά στους ιδιώτες πιστωτές. Στην περίπτωση ενός hard default, η διάσωση των τραπεζών ενδέχεται να χρειαστεί να αυξηθεί – ίσως κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ – αλλά τα… γλυκαντικά σε μετρητά, δεν θα είναι απαραίτητα. Αυτό αποτελέι έναν ακόμη λόγο για την σκληρή στάση των επίσημων πιστωτών: μπορεί να «σώσουν» κάποια χρήματα, στη όλη διαδικασία.

http://www.prionokordela.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα