Άλλο ένα βήμα «διάσπασης» στην ΕΚΤ

Του Γιάννη Αγγέλη

Η είδηση δεν διαψεύσθηκε. Ο πρόεδρος της Bundsbank ο κ. Βάιντμαν οργάνωσε συνάντηση των "αντιφρονούντων" στο ΔΣ της ΕΚΤ σε ένα απομονωμένο γραφικό χωριό με βασικό θέμα το πως θα αλλάξει η πολιτική της ΕΚΤ όσον αφορά την αγορά και στήριξη των....
κρατικών ομολόγων.

Στη συνάντηση αυτή, πέραν του κ. Υβ Μερς του κεντρικού τραπεζίτη του Λουξεμβούργου ο οποίος όπως επανειλημμένα έχει αναφερθεί ψηφίζει μαζί
με τον εκάστοτε πρόεδρο της Bundesbank, είχε κληθεί και ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας.

Άλλες πληροφορίες δεν υπάρχουν προς το παρόν όσον αφορά τους παριστάμενους ή αυτούς που είχαν κληθεί και δεν παραβρέθηκαν, αλλά η συνάντηση δεν έγινε ιδιαίτερη προσπάθεια για να παραμείνει κρυφή. Η κίνηση αυτή του κ. Βάιντμαν προέδρου της Bundesbank θεωρείται πάντως ως άλλο ένα βήμα στο να συσταθεί μια φιλόδοξη αντιπολίτευση μέσα στο ΔΣ κατά της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης πολιτικής από τον κ. Τρισέ όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης "και" με νομισματικά εργαλεία.

Ορισμένοι ερμηνεύουν την κίνηση του Γερμανού τραπεζίτη ως μία απόπειρα να χαράξει κόκκινες γραμμές για την πολιτική της ΕΚΤ πριν αναλάβει ο νέος πρόεδρος ο ιταλός κ. Μαριο Ντράγκι.

Όπως έγραψε το Σάββατο το "Κεφάλαιο" ήδη το επιτελείο του κ. Ντράγκι αντιμετωπίζει χωρίς μέχρι στιγμής απάντηση το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί αν η ΕΚΤ συνεχίσει να αγοράζει ιταλικά κρατικά ομόλογα με πρόεδρο έναν Ιταλό...

Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχουν πληθύνει οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι με την ανάληψη της θέσης του προέδρου της ΕΚΤ από τον Ιταλό τραπεζίτη θα επισπευσθεί η μετάθεση του ρόλου αυτού από την ΕΚΤ στο EFSF και η σταδιακή παύση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η συνάντηση μάλιστα που οργάνωσε ο κ. Βάιντμαν θεωρείται ότι κινείται στην κατεύθυνση αυτή και προετοιμάζει μια στροφή στον ρόλο και στην πολιτική της ΕΚΤ. Αυτό αναμένεται να καταγραφεί και στις παρεμβάσεις του κ. Βάιντμαν στην Σύνοδο του ΔΝΤ ενόψει της οποίας η Γερμανία λέγεται ότι ετοιμάζει την δική της "ανεξάρτητη" παρέμβαση.

Όλα αυτά βέβαια εν μέσω κρίσης στην ευρωζώνη μοιάζουν αρκετά παράδοξα, αλλά οι πληροφορίες από την Φρανκφούρτη επιμένουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ταχύτατες αλλαγές στην ευρωζώνη όσο αφορά τον ρόλο που παίζουν μέχρι σήμερα τα θεσμικά της όργανα.

Σε κάθε περίπτωση όμως αν οι αλλαγές αυτές αφορούν σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική και περιορισμό των διευκολύνσεων παροχής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα ή τον περιορισμό των εργαλείων αναχρηματοδότησης του κρατικού χρέους θα προκαλέσουν νέους κραδασμούς επιδεινώνοντας το ήδη προβληματικό κλίμα όσον αφορά την επιβίωση της ευρωζώνης.

www.capital.grΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα