Οι «σοφοί» της Γερμανίας συνιστούν «κούρεμα» τουλάχιστον 50%

Το σενάριο της ελεγχόμενης πτώχευσης εντός ευρώ προκρίνεται από δύο από τους πέντε σοφούς της Γερμανίας που αποτελούν συμβούλους της κυβέρνησης Μέρκελ σε θέματα οικονομίας.

Ουσιαστικά ο Λάρς Φέλντ και ο Κλέμενς Φούστ περιγράφουν αυτό που στην Γερμανία περιγράφεται ως σχέδιο Β για την.....
Ελλάδα από τον τύπο.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Φέλντ, η Ελλάδα
θα πρέπει να προχωρήσει σε κούρεμα τουλάχιστον 50% του χρέους της, μένοντας στο ευρώ και επίσης να μεταφέρει το χρέος της προς τα κράτη – μέλη και τους ιδιώτες πιστωτές στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, γνωστό και ως EFSF.

Ως αντάλλαγμα αυτοί θα λάβουν νέα υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης ομόλογα από το ταμείο (ΑΑΑ), στο ήμισυ της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν. Κατόπιν το Ταμείο θα είχε την δικαιοδοσία να ασκήσει τις κατάλληλές πιέσεις στην Αθήνα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, υποστηρίζει ο Φέλντ.

Βέβαια μετά από μια τέτοια διαδικασία σύμφωνα με τον γερμανό «σοφό» θα ακολουθήσει μια πολύ δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα, ενώ όσον αφορά την στάση πληρωμών ο Φέλντ την απορρίπτει καθώς θα οδηγούσε σε όξυνση της κρίσης.

Παράλληλα αναφέρει σε συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα, ότι όποιος πιστεύει ότι η λύση είναι γη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι τουλάχιστον άσχετος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση Φούστ. (διαβάστε εδώ)

Ουσιαστικά h πρόταση αυτή είναι μια πρόταση ελεγχόμενης χρεοκοπίας, καθώς θα θεωρεί ως credit event από τους οίκους αξιολόγησης.

Η πρόταση βασίζεται στην διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF που αποφασίστηκε στην σύνοδο του Ιουλίου , καθώς θα μπορεί να παρεμβαίνει στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και να βοηθήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εφόσον χρειαστεί.

Βέβαια σε μια τέτοια πρόταση πολλά σημεία μένουν αδιευκρίνιστα με κύριο εμπόδιο το αν μια αναδιάρθρωση τέτοιου μεγέθους στην Ελλάδα θα παρέσυρε χώρες όπως η Ιρλανδία Ιταλία και η Πορτογαλία σε αντίστοιχα σενάρια.

Παράλληλα ερωτηματικό παραμένει το κατά πόσο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του οποίου υπολογίζονται στα 200 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε μια τέτοια διαδικασία.

http://www.newscode.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα