"Ανησυχούν" οι ΗΠΑ για την κρίση στην ευρωζώνη

Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντηθούν σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για να συζητήσουν για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, όπως ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την....
κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) είναι προγραμματισμένο να λάβουν μέρος στη συνάντηση από ευρωπαϊκής πλευράς, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ σχεδιάζεται να συμμετάσχει επίσης η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει πυροδοτήσει εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ τους τελευταίους μήνες. Η κυβέρνηση Ομπάμα επέκρινε την αργή διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η ίδια η ΕΕ αντέδρασαν έντονα στην κριτική της Ουάσινγκτον εν μέσω της πολιτικής κρίσης για το χρέος στις ΗΠΑ.

Παρ'όλ'αυτά η διατλαντική συμμαχία σε αυτούς τους οικονομικά δύσκολους καιρούς είναι "πιο σημαντική από ποτέ άλλοτε", όπως ανέφερε ο Μπαρόζο, που πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές είναι "στρατηγικοί εταίροι".

Ο Ομπάμα ανέφερε ότι αναμένει τη συνάντηση για να συζητηθεί "ένα ευρύ φάσμα" θεμάτων κοινού οικονομικού ενδιαφέροντος.

Στο μεταξύ, η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης από κοινού με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που η πιστοληπτική τους ικανότητα βαθμολογείται με τριπλό Α κοινών ομολόγων, τα οποία θα επέτρεπαν στη συνέχεια τη χρηματοδότηση της οικονομικής βοήθειας προς τις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt.

Με την επωνυμία "ομόλογα ελίτ", οι τίτλοι αυτοί θα μπορούσαν να εκδίδονται από κοινού από χώρες της ευρωζώνης που βαθμολογούνται με AAA με επιτόκια μέχρι και 2% έως 2,5%, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες.

Τα χρηματοπιστωτικά μέσα που θα απέρρεαν από τη διάθεση αυτών των ομολόγων θα μπορούσαν στη συνέχεια να τεθούν στη διάθεση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την υποστήριξη των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για την επαναγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ιδέα συζητείται "εδώ και πολλές εβδομάδες" από τη Γερμανία, η οποία είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην άμεση έκδοση ευρωομολόγων κοινών για το σύνολο της ευρωζώνης, την Φινλανδία και την Ολλανδία, αλλά και από την εκτός της ευρωζώνης Βρετανία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στο χθεσινό της κυριακάτικο φύλλο, η Die Welt έγραφε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εξετάζουν τη δυνατότητα νέου Συμφώνου Σταθερότητας που θα περιορίζεται μεταξύ ορισμένων χωρών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που βασιζόταν σε κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες επιδιώκουν την εισαγωγή σύντομα ενός νέου Συμφώνου που θα π
Keywords
Τυχαία Θέματα