Αξιοποίηση και των “ασημικών” της Αλβανίας...

Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη ποιος είχε πρώτος την ιδέα, το βέβαιο είναι ότι και οι γείτονες προχωρούν στην αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων , ώστε να κατορθώσουν και αυτοί να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ποσά για την ανάπτυξη της Αλβανικής οικονομίας…
Στο πλαίσιο αυτό ευρύτατο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, αξιοποιώντας «σχεδόν τα πάντα», όπως διευκρινίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Πετρελαϊκές εταιρείες, ακόμη και στρατιωτικές εγκαταστάσεις βγαίνουν «στο σφυρί»...Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων
της Αλβανίας, 1.280 ακίνητα και...
πακέτα μετοχών κρατικής περιουσίας, θα διατεθούν σύντομα προς πώληση.
Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μερίδια μετοχών
του αλβανικού Δημοσίου στις πετρελαϊκές εταιρείες ARMO και Albpetrol, στην εταιρεία τηλεφωνίας Albtelecom, της εταιρείας CEZ Shperndarje (ηλεκτρική ενέργεια), καθώς και μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, που δεν αξιοποιούνται πλέον.
Πρόσφατα μάλιστα ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα εκτίμησε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να αυξήσουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις.
Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων «σχεδόν όλου του δημόσιου τομέα» είχε προαναγγελθεί από το περασμένο καλοκαίρι από τον υπουργό Οικονομικών,, λέγοντας, ωστόσο, ότι θα απαιτηθεί «τιτάνια προσπάθεια».
Για την πώληση του κρατικού μεριδίου στην Albpetrol ανακοινώθηκε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011. Η πώλησή του, σε συνδυασμό με τα πακέτα μετοχών της ασφαλιστικής εταιρείας Insig και των μεριδίων του δημοσίου στις εταιρείες τηλεφωνίας και ηλεκτρικής ενέργειας, εκτιμάται ότι θα αποφέρουν έσοδα περίπου 150 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κράτους.
Ενδιαφέρον για την αγορά του μεριδίου της Albpetrol εκδήλωσε η καναδική πετρελαϊκή εταιρεία Bankers Petroleum Ltd, η οποία διαθέτει παρουσία στην Αλβανία, στον τομέα της εξόρυξης πετρελαίου.

http://politicanea.blogspot.com/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα