Εισαγωγές και τελωνείο..Πικρές αλήθειες για τις οποίες δεν μιλαέι κανείς.

Έχοντας πλέον την πείρα με το μέρος μου (μετά από αρκετές εκατοντάδες παραγγελίες σε διάφορα site εξωτερικού) , πέρα από την επίσημη νομοθεσία θα ήθελα να προβληματιστείτε μαζί μου για τα ισχύοντα στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Επισήμως, οποιοδήποτε προϊόν εισέρχεται στην χώρα, πρέπει να υπόκειται σε δασμούς εκτός αν προέρχεται από χώρες τις ΕΕ. Στην πράξη δεν ισχύει όμως σχεδόν ΠΟΤΕ!!

Τελωνείο θα περάσει σχεδόν πάντα το....
αγαθό που θα μεταφερθεί από τις επίσημες μεταφορικές (DHL,EMS κτλ) αν η αναγραφόμενη αξία του είναι
πάνω από ένα ορισμένο ποσό (πχ 10 ευρώ) και γίνει αποδεκτή ως πραγματική από το τελωνείο που το εκτελωνίζει.

-Αν η δασμολόγηση έχει γίνει βάσει των πραγματικών τιμών, τότε παραλαμβάνουμε κανονικά το πακέτο από το ταχυδρομείο πληρώνοντας το αντίστοιχο αντίτιμο (θα δείτε ότι είναι υπέρογκο σε σχέση με το ποσό που θα περίμενε κανείς).

-Αν πιστέψει το τελωνείο ότι από δόλο έχει αναγραφεί μικρότερη τιμή (σύνηθες σε αγορές μέσω ebay ή από κινέζικα site, πιθανόν και για δικούς τους φορολογικούς λόγους), τότε απλά καθορίζει αυθαίρετα(!!!) το τελωνείο μια τιμή με βάση τα ελληνικά δεδομένα και ο δασμός τίθεται επί αυτής της τιμής. Εδώ όμως υπάρχει η παγίδα το προϊόν να έχει όντως αυτή την τιμή γιατί απλά στην Ελλάδα υπερτιμολογούνται πολλά προϊόντα. Σε αυτήν την περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να παραλάβουμε το πακέτο από το ταχυδρομείο πληρώνοντας τον δασμό, αλλά να επιστραφεί το πακέτο στο τελωνείο μαζί με κάποιο αποδεικτικό αγοράς (πχ. εκτύπωση απόδειξης paypal)!! Καταλαβαίνετε όμως όλοι, ότι αυτή η λύση "μπάζει" από παντού... αλλά το ελληνικό δημόσιο την δέχεται !!!

Ανοίγει όμως κάπου εδώ ένα τεράστιο ερωτηματικό..Όποιο πακέτο έχω παραλάβει (και είναι αρκετά) από Ηνωμένες Πολιτείες και έχει περάσει από τελωνείο, έχει για δασμό το γελοίο ποσό των 3 ευρώ!! Για οποιοδήποτε αναγραφόμενο ποσό προϊόντος!! Αν το ίδιο αντικείμενο ερχόταν από π.χ. Κίνα μπορεί να δασμολογούνταν και με 60 ευρώ επιπλέον. Προς τί αυτή η διάκριση?? Μήπως υπάρχει κάποια φανερή ή αφανής διακρατική συμφωνία??

Από την άλλη υπάρχει η μόνιμη κερκόπορτα του Airmail.. Η πικρή αλήθεια είναι ότι ελάχιστα πακέτα περνούν από πραγματικό τελωνειακό έλεγχο όταν αποστέλλονται με απλό Airmail. Ιδίως αν προέρχονται από Κίνα. Οι φίλοι μας έχουν αναπτύξει σε υπέρμετρο βαθμό την τέχνη της εξαπάτησης με αποτέλεσμα το 95% των πακέτων τους να διέρχονται αόρατα από τα ελληνικά τελωνεία.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν για παραγγελίες μικρών ποσοτήτων μή επαγγελματικού χαρακτήρα. Δεν μπορώ να φανταστώ το μέγεθος των απωλειών σε δασμούς αν μιλάμε ότι κάτι από αυτά γίνεται συστηματικά για εμπορικούς σκοπούς, αλλά και τις απώλειες από τις πωλήσεις εγχώριων εφάμιλλων προϊόντων που δεν τα αγοράζει κανείς λόγω της... ανυπαρξίας δασμών στα εκτός Ελλάδας προϊόντα.
ΔΕΝ ξέρω αν γίνεται επίτηδες ή είναι απλά ακόμα μία τρύπα στο αερόστατο της Ελληνικής Οικονομίας...Απλά ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ!!!!

Stee OdΕδώ θα πεις δη
Keywords
Αναζητήσεις
προιοντα απο κινα τελωνειο, εισαγωγη απο κινα τελωνειο
Τυχαία Θέματα