ΕΚΤΑΚΤΟ: Γ.Παπανδρέου: "Τον έλεγχο μεταξύ Κρήτης και Λιβύης ζήτησε η Τουρκία"!

Για να συμμετάσχει η Τουρκία στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης έθεσε απαίτηση να αναλάβει τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Κρήτης και Λιβύης και φυσικά να ελέγξει και τη νότια ΑΟΖ της Ελλάδας, όπως αποκάλυψε
μιλώντας πριν λίγο στην Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου!
Συγκεκριμένα απαντώντας στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη ο οποίος επέμεινε ότι έπρεπε να απέχουμε από οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή, ο....
πρωθυπουργός διάβασε μέσα στην Ολομέλεια το εξής κείμενο: «Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να αναλάβει την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λιβύη, να διαχειριστεί το αεροδρόμιο της Βεγγάζης και να αναπτύξει ναυτικές δυνάμεις, ακούστε, για τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Βεγγάζης και Κρήτης»!

Φυσικά η κίνηση της Τουρκίας, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί. Με ανοικτό το θέμα της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης και βέβαια μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, αυτό είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενο.

Το ίδιο ακριβώς θέμα έθεσε και το defencenet στην συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου για την ελληνολιβυκή ΑΟΖ, αλλά και το πρόσφατο επεισόδιο της τουρκικής κορβέτας με το ιταλικό σκάφος, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οπωσδήποτε ξενίζει η αρχική τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου για το τι είναι ΑΟΖ («Η ΑΟΖ είναι μία θαλάσσια ζώνη, η οποία συνδέεται με τα κύματα, τον αέρα και τους ζώντες οργανισμούς»)…

Defencenet: Μια ερώτηση. Παρά τις καλές σχέσεις και τους εναγκαλισμούς επί 30ετίας των κυβερνήσεών σας με το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη, παρόλα αυτά δεν είχαμε καταφέρει να βρούμε μια λύση στο θέμα της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδος και της Λιβύης. Θα ήθελα να σας ρωτήσω στους σχεδιασμούς μας τώρα στην παρούσα φάση, είτε στο ΝΑΤΟ είτε στο επίπεδο Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έχουν ληφθεί υπόψη οι ελληνικές θέσεις επί της ΑΟΖ σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό επίπεδο; Δηλαδή, υπάρχουν κάποιες πάγιες δικές μας θέσεις, κάποιες πάγιες δικές μας επιδιώξεις σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της ελληνολιβυκής ΑΟΖ. Αυτές έχουν ληφθεί υπόψη όπως αντίστοιχα ελήφθησαν το θέμα του FIR και πολύ σωστά όπως είπατε προηγουμένως;

E.Bενιζέλος: Το FIR συνδέεται με την προστασία των πολιτικών πτήσεων. Όταν, λοιπόν, έχεις μια εκτεταμένη αεροναυτική επιχείρηση, είναι προφανές ότι πρέπει να έχεις κατά νου την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων. Η διαχείριση του FIR αποκτά αυξημένη κρισιμότητα όταν στην περιοχή μας έχουμε τέτοια συγκέντρωση δυνάμεων κι όταν έχουμε τέτοιες επιχειρήσεις.

Η ΑΟΖ είναι μία θαλάσσια ζώνη, η οποία συνδέεται με τα κύματα, τον αέρα και τους ζώντες οργανισμούς (σσ: ;;;). Τα πολεμικά πλοία και τα μαχητικά αεροσκάφη που συγκεντρώνονται στην περιοχή δεν πρόκειται να ασχοληθούν ούτε με θέματα ζώντων οργανισμών, ούτε με θέματα κυμάτων, ούτε με θέματα αιολικής ενέργειας.

Defencenet: Μάλιστα! H τουρκική κορβέτα που προχθές εί
Keywords
Τυχαία Θέματα