Επανάκαμψη των αγοραστών στο ΧΑ

Ξαφνική συνάθροιση αγανακτισμένων... αγοραστών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο δείχνει να προσδίδει πρόσθετο ενδιαφέρον στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις που θα κληθούν να δείξουν, αν η έντονα ανοδική αντίδραση της Τρίτης ήταν μία ακόμα «bull trap» που δεν θα έχει διάρκεια περισσότερο των δύο συνεδριάσεων, ή οι χαμηλές αποτιμήσεις έφεραν πραγματικό αγοραστικό ενδιαφέρον σαφώς ποιοτικότερο που δεν θα....
αφορά αποκλειστικά και μόνο κινήσεις βραχυπρόθεσμων «παικτών».

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης βρέθηκε μετά από καιρό πάνω από τις 1.300 μονάδες, κλείνοντας στις 1.309,46 με κέρδη
της τάξης του 5,58% και τζίρο λίγο παρακάτω από τα 161 εκατομμύρια.

Αν και τόσο ο Γενικός όσο και ο Τραπεζικός δείκτης δεν υποχώρησαν ιδιαίτερα από τα υψηλά ημέρας των 1310,61 (+5,67%) και 974,44 (+10,06%) μονάδων, δεν έδειξαν (όπως άλλες φορές) διαθέσεις παράδοσης του μεγαλύτερου μέρους των κερδών και αυτό σε συνδυασμό με τον αυξημένο τζίρο (που ασφαλώς δεν κράτησε το τέμπο της πρώτης ώρας, όταν και οι μικτές συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 28 εκατ.) είναι σχετικά ενθαρρυντικό.

Βέβαια σε αυτό έπαιξαν ρόλο και οι τελικές δημοπρασίες, που βοήθησαν ο Δείκτης να κλείσει υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων, καθώς πριν από αυτές ο Δείκτης είχε υποχωρήσει στις 1299,52 μονάδες.

Επιφυλακτικοί οι περισσότεροι συντηρητικοί επενδυτές περιμένουν να δουν την συνέχεια, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που σχετίζουν το έντονα ανοδικό ξέσπασμα και με το τέλος του μήνα και την δημιουργία εντυπώσεων.

Ατμομηχανή ανόδου ο «ταλαιπωρημένος» Τραπεζικός κλάδος και σε δεύτερη φάση ο 20άρης, που ουσιαστικά απαγόρευσαν την ενασχόληση των traders σε μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό.

Οι αγοραστές των Τραπεζικών μετοχών ξέχασαν ότι οι εκροές από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Μάριο του 2011 έφθασαν τα 38,5 δισ., ενώ σε περίπου 8 δισ. - αν όχι παραπάνω - υπολογίζονται οι εκροές στο δίμηνο Απριλίου Μαϊου 2011, αλλά και την πιθανότητα τα νέα stress tests να δείξουν ότι και άλλα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης και προχώρησαν σε τοποθετήσεις.

Εννοείται ότι οι αγοραστές της Τρίτης «πάτησαν» σε κάποιες θεωρητικά θετικές ειδήσεις και βέβαια στο θετικό διεθνές κλίμα. Κυρίαρχη θέση στις εξελίξεις αυτές έπαιξαν αφ' ενός η πληροφορία περί πλαισιακής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ και αφ' ετέρου η δήλωση του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ πως η λύση στο ελληνικό πρόβλημα θα έχει δοθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση δηλώσεις και δημοσιεύματα έδωσαν σημαντική ώθησε σε ευρώ, ευρωπαϊκές Αγορές και βέβαια στο «υπερπουλημένο» Ελληνικό Χρηματιστήριο και αν όλα αυτά μετουσιωθούν σε πράξη και ταυτόχρονα υπάρξουν κάποιες ενδείξεις επανεκκίνησης της εγχώριας οικονομίας (κάτι που δείχνει εξαιρετικά δύσκολο με τόσο υψηλή ανεργία), δεν αποκλείεται τα «μπάνια του λαού» να συνοδευτούν με συγκινήσεις στο Χ.Α. που θα ευνοήσουν και την προσπάθεια του πρώτου κύματος των αποκρατικοποιήσεων.<
Keywords
Τυχαία Θέματα