Έρχεται καταιγίδα στην Αν.Μεσόγειο με "πειρατεία" της Άγκυρας

Τελικά, η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο έρχεται πολύ πιο γρήγορα απ’ότι την περίμεναν οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες που από το 2005 έχουν κηρύξει αυτοεμπάργκο στον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων (όταν δεν αερολογούν με συνεχή λαϊκίστικα τσιτάτα περί «μείωσης των εξοπλισμών» και «μερίσματος ειρήνης»).

Στα τέλη Σεπτεμβρίου (την 1η Οκτωβρίου ανακοίνωσε η Κύπρος ως ημέρα έναρξης των.....
γεωτρήσεων) όταν ο τουρκικός Στόλος θα έχει βγει στην Ανατολική Μεσόγειο για να πολιορκήσει την εξέδρα της Noble
Energy που για λογαριασμό της Κύπρου θα διεξάγει τις γεωτρήσεις, η Ελλάδα μπορεί να στείλει μαζί με τα κουρασμένα σκαριά των “S” και των ΜΕΚΟ-200HN και λίγο «μέρισμα ειρήνης»!

Αντί π.χ. για FREMM με SCALP Naval (τώρα θα αποκτούσε επιχειρησιακή ετοιμότητα το πρώτο σκάφος αν είχε παραγγελθεί το 2005) ή μαχητικά αεροσκάφη ανώτερα των τουρκικών, ενός διαγωνισμού που αν είχε γίνει στην ώρα του το 2008 και είχε γίνει επιλογή του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, τώρα η Ελλάδα θα μιλούσε διαφορετικά. Και δεν θα δικαιούντο να πεί το φυγόμαχο «Δεν είμασταν έτοιμοι» των Ιμίων, όπως έχουν αρχίσει να το ψιθυρίζουν στους διαδρόμους τους υπουργείο Άμυνας.

Η κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, λοιπόν, «είναι εδώ» και η Τουρκία επίσημα, αργά το βράδυ, δια χειλέων Αχμέτ Νταβούτογλου, σφύριξε την έναρξη σε γεωπολιτικό power game που πλέον μοιάζει περισσότερο με «chicken game»: Όποιος δειλιάσει να φτάσει μέχρι το τέρμα, έχασε!

Με την πιο απειλητική δήλωση από την εποχή των Ιμίων ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας πήρε την σκυτάλη από το «κοκοράκι» της Άγκυρας, τον Ν.Έρογλου, και εντελώς πειρατικά, με ασιατική φιλοσοφία νομάδα της στέππας («Ότι θέλω το παίρνω δια των όπλων») απείλησε ότι «Η Τουρκία θα αντιδράσει με τον ενδεικνυόμενο τρόπο αν η Κύπρος προχωρήσει σε γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αν τεθεί θέμα περισσότερων προωθημένων βημάτων, θα επιδείξουμε την απαιτούμενη αντίδραση».

Το εντυπωσιακό δεν είναι αυτά τόσο αυτά που λέει ο Α.Νταβούτογλου, όσο ότι έχει εξασφαλίσει από την ημέρα που έγινε υπουργός Εξωτερικών την ιδιότητα του προνομιακού συνομιλητή των εκάστοτε Ελλήνων υπουργών Εξωτερικών (Ν.Μπακογιάννη, Δ.Δρούτσα και σίγουρα και του Σ.Λαμπρινίδη, αφού δε νομίζουμε ότι ο Δ.Δρούτσας ενεργούσε από μόνος του και χάραζε την πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών από μόνος του. Ο προϊστάμενος είναι κοινός και οι θέσεις του γνωστές: Γ.Α.Παπανδρέου).

Μάλιστα, συνέδεσε το θέμα των γεωλογικών ερευνών με την πορεία των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό, αλλά αυτό είναι το ελάχιστο: Στην Κύπρο το πρόβλημα ή θα λυθεί με ουσιαστικές υποχωρήσεις από τις εξωφρενικές θέσεις της Άγκυρας ή διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί η κυπριακός Ελληνισμός λύση τύπου σχεδίου Ανάν. Ο χρόνος για τον Δ.Χριστόφια τελείωσε…

Βέβαια και στο παρελθόν, οι Τούρκοι δεν είχαν διστάσει να στείλουν ακόμη και πολεμικά πλοία στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας για να παρενοχλήσουν ερευνητι
Keywords
Τυχαία Θέματα