Εβδομάδα σεισμός για τις αγορές με φινάλε τσουνάμι για το ευρώ

Μία εβδομάδα – σεισμός για τις χρηματιστηριακές αγορές ολοκληρώθηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο, στη σκιά φημών που διαδόθηκαν από το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel περί ελληνικών σκέψεων για έξοδο από το ευρώ και αναδιάρθρωση του χρέους. Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή η εβδομάδα ξεκίνησε με τα εμπορεύματα και τις μετοχές
να δοκιμάζουν νέα υψηλά τους και.....
να είναι στατιστικά υπερτιμημένα. Η είδηση του εντοπισμού και της θανάτωσης του Μπιν Λάντεν φάνηκε να σταματά την αρχή μίας διορθωτικής κίνησης αλλά όχι για πολύ. Τα εμπορεύματα ξεκίνησαν να καταγράφουν μεγάλες απώλειες με το ασήμι να πρωταγωνιστεί καταρρέοντας από τα 50 στα 35 δολάρια και το χρυσό να ακολουθεί βουλιάζοντας από τα 1570 στα 1470 δολάρια. Η πτώση ενισχύθηκε από τη δημοσίευση ειδήσεων για κλείσιμο θέσεων σε ασήμι και χρυσό μεγαλοεπενδυτών όπως ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος και μετατράπηκε σε πανικό.
Τη σκυτάλη πήρε το ευρώ, το οποίο κατέγραψε πτώση αστραπή από το 1,48 στο 1,45 έναντι του δολαρίου στον απόηχο των δηλώσεων Τρισέ που άφησε να εννοηθεί πως η αύξηση των επιτοκίων θα μεταφερθεί για μετά τον Ιούνιο. Στο σημείο αυτό επηρεάστηκαν και οι μετοχές, χωρίς, ωστόσο να υπάρξουν δραματικές πιέσεις κάτι που ίσχυσε ιδιαίτερα στην περίπτωση του DAX στην Γερμανία ο οποίος ακόμη και την Πέμπτη, ημέρα καθολικής πτώσης, έκλεισε ανοδικά.
Σε όλο αυτό το διάστημα το ΧΑ κινήθηκε πτωτικά επηρεασμένο αρνητικά τόσο από την πτώση των ευρωπαϊκών τραπεζών όσο και από την πτώση των ελληνικών ομολόγων. Φτάνοντας στην Παρασκευή η συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια αλλά συνεχίστηκε με μέτρια κέρδη στην Ευρώπη τα οποία μετατράπηκαν σε μεγάλα στην ανακοίνωση των στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας τα οποία οι επενδυτές προτίμησαν να ερμηνεύσουν ως ενδεικτικά ενίσχυσης της ανάπτυξης. Οι χρηματιστηριακές αγορές μετοχών πήραν φωτιά που πυροδοτήθηκε από τη μεγάλη άνοδο των ΗΠΑ στο άνοιγμα του αμερικανικού χρηματιστηρίου.
Μέχρι τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής οι αγορές έδειχναν σημάδια ανάρρωσης όταν έσκασε η βόμβα από το Der Spiegel περί μυστικής συνάντησης το βράδυ της ίδιας ημέρας των υπουργών Οικονομίας στις Βρυξέλλες, με θέμα την 'ελληνική κατάσταση'. Ακολούθησε σειρά διαψεύσεων από την κυβέρνηση όμως σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γερμανία, από τις Βρυξέλλες αλλά και από Έλληνες αξιωματούχους που δημοσίευσε το xrimanews.gr η συνάντηση ήταν γεγονός, ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας παρίστατο και το θέμα συζήτησης ήταν πράγματι η κατάσταση στην Ελλάδα.
Με τις ειδήσεις να μπερδεύονται με φημολογίες και με τα διεθνή ΜΜΕ να διαδίδουν τα όσα έγραψε πρώτο το Der Spiegel η αντίδραση των επενδυτών ήταν να ξεπουλήσουν το ευρώ το οποίο κυριολεκτικά κατέρρευσε φτάνοντας τελικά στο 1,4342 έναντι του δολαρίου.
Νωρίτερα, το ελληνικό χρηματιστήριο είχε κλείσει με απώλειες 0,58% στις 1370,10 μονάδες.
GSTA/EKTA

http://www.sofokleous10.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν!__
Keywords
Τυχαία Θέματα