Αφήστε την Ελλάδα ήσυχη, ήρεμη να κάνει την δουλειά της

«ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ” ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ – ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»
«Είναι ιδιαίτερη η χαρά που βρίσκομαι εδώ, στο Συνέδριό σας, σε αυτό το πανέμορφο νησί, το Μεγανήσι, σε μια τόση όμορφη ημέρα. Μικρό νησί, αλλά μεγάλη ψυχή. Γι’ αυτό λέγεται και Μεγανήσι, προφανώς.
Όπως είπε και ο Δήμαρχος, από την πέτρα έχετε μάθει να βγάζετε ανάπτυξη, να βγάζετε το βιος σας. Και νομίζω ότι αυτό αναδεικνύει τις δυνατότητές μας, διότι δεν είναι μόνο πέτρα η Ελλάδα,
έχουμε πολύ περισσότερες δυνατότητες. Σήμερα, απλώς χρειάζεται να τις καλλιεργήσουμε, γιατί είχαμε δυστυχώς μάθει σε μια άλλη, συγκεντρωτική και πελατειακή λειτουργία.
Γι’ αυτό είμαι εδώ, όμως, για να μιλήσουμε γι’ αυτά τα προβλήματα. Ξέρω ότι οι μικροί τόποι, οι δικοί σας τόποι, έχουν ιδιομορφίες, χαρές, αλλά και πολλές δυσκολίες. Και βέβαια, σε μια εποχή κρίσης, όπως η σημερινή, πολλές φορές, αυτές οι δυσκολίες γίνονται μεγαλύτερες. Εμείς, όμως, κάνουμε αυτές τις δυσκολίες ευκαιρία. Αυτό το έχω πει πολλές φορές. Σε αυτή την κρίση που περνάμε όλοι μαζί, είναι ευκαιρία να δούμε σε βάθος τα προβλήματά μας και επιτέλους να τα λύσουμε. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε πολλά πράγματα στην πατρίδα μας. Να δείξουμε ότι μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί και ενωμένοι από αυτή τη δοκιμασία. Να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, αυτά που όλοι μας γνωρίζουμε, από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος, το πρότυπο της ανάπτυξης, που κι εσείς αναφέρατε, μέχρι και τη νοοτροπία πολλές φορές τόσων - όλων μας, θα έλεγα - πολιτών, πολιτικών, εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Ευκαιρία και για τα μικρά νησιά. Είναι ευκαιρία, τα μικρά νησιά να γίνουν πρότυπα. Και ακριβώς επειδή είναι μικρά νησιά, έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερη δυνατότητα να γίνουν πιλότοι, να γίνουν πρότυπα μιας διαφορετικής Ελλάδας, μιας Ελλάδας που όλοι μας θέλουμε, μιας Ελλάδας ποιοτικής στον κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό τομέα.
Ήδη, έχουμε ξεκινήσει το δύσκολο και μακρύ δρόμο αυτών των μεγάλων αλλαγών και έτσι θα συνεχίσουμε. Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι ο δρόμος αυτός είναι μακρύς και δύσκολος. Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει έκτακτες συνθήκες, δυσκολίες πρωτοφανείς, όπως δεν είχε ξαναζήσει τις τελευταίες δεκαετίες, με μεγάλα, δικά μας προβλήματα, που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά και μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας και ρευστότητας, που και αυτό δυσκολεύει την προσπάθειά μας.
Πρόκειται για μια τριπλή πρόκληση: από τη μια, ένα χρέος και ελλείμματα που έρχονται από το παρελθόν, τα οποία αποκαλύφθηκαν πριν από ενάμισι χρόνο, με πραγματικές όμως αιτίες τη σπατάλη, την πελατειακή λογική, την κακή και αναποτελεσματική λειτουργία του κράτους, το πού πάνε οι επενδύσεις, ακόμη και με τη διαφθορά, αλλά και τη γραφειοκρατία που κι εσείς αναφέρατε. Αυτή είναι η μία πλευρά.
Το δεύτερο είναι οι παγκόσμιες αγορές, που είναι καχύποπτες ιδιαίτερα μετά την κρίση του 2008. Τράπεζες που, ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο, λειτουργούν με φόβο και αυτός ο
Keywords
Τυχαία Θέματα