"Φοροκλέφτες και φοροδιαφεύγοντες απολαμβάνουν κυβερνητικής ασυλίας

Του Γιάννη Παναγόπουλου
Πρόεδρος ΓΣΕΕ

Την ώρα που οι αντοχές μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων έχουν εξαντληθεί, η κυβέρνηση κατ’ εντολή των δανειστών συνεχίζει να εφαρμόζει μέτρα και πολιτικές που είναι αδιέξοδες και εξοντωτικές. Είναι μέτρα που οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση την οικονομία με κλείσιμο των επιχειρήσεων και έκρηξη της ανεργίας.

Η συνέχιση της πολιτικής των περικοπών με την εφαρμογή μονίμως φοροεισπρακτικών μέτρων το μόνο που επιφέρει είναι ένα τεράστιο πλήγμα στην
οικονομία. Η παντελής έλλειψη αναπτυξιακών, εισοδηματικών και κοινωνικών στοιχείων συρρικνώνουν τη ζήτηση και ...
κατανάλωση της μισθωτής δημόσιας και ιδιωτικής εργασίας, παρατείνουν τις συνθήκες οικονομικής κρίσης και ύφεσης και δημιουργούν όρους στασιμοπληθωρισμού και κραχ στην αγορά εργασίας.

Η εργασία από βασικός παραγωγός πλούτου και οι αξιοπρεπείς και ποιοτικοί όροι εργασίας ως συντελεστές βελτίωσης του επιπέδου της παραγωγικότητας αντιμετωπίζονται ως απεχθές κόστος που επιβάλλεται η μείωσή του.

Εάν δεν αλλάξουν αυτά τα δεδομένα, η ύφεση που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στην Ελλάδα, θα διαρκέσει πολλά χρόνια ακόμη. Τα μέτρα λιτότητας εκτός από επώδυνα είναι και αναποτελεσματικά. Στην ετήσια έκθεση της ΓΣΕΕ για την οικονομία τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού βρίσκεται στα επίπεδα του 2003 του κατώτερου μισθού πριν του 1984 και η ανεργία στο επίπεδο του 1961.
Τα συνδικάτα έχουν πρόταση και την έχουν καταθέσει. Έχουν προτείνει ως δρόμο εξόδου από την κρίση την αλλαγή της εφαρμοζόμενης κοινωνικοοικονομικής πολιτικής και την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας.

Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται άμεσα η αναδιανομή του εισοδήματος, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (41 δις ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο) και εισφοροδιαφυγής με στόχο την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων και την ανάσχεση δημιουργίας πρωτογενών προβλημάτων. Ενδεικτικό είναι ότι 1 ευρώ στα 4 που παράγονται στην ελληνική οικονομία δε φορολογείται, με τη διαρροή ετήσιων εσόδων να ανέρχεται στα 12 με 15 δις ευρώ.

Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί επιτέλους ότι είναι αδιέξοδη η πολιτική κατά την οποία οι εργαζόμενοι καλούνται να κάνουν συνεχείς θυσίες και εκείνοι που ευθύνονται για τα ελλείμματα, οι φοροκλέπτες και φοροδιαφεύγοντες να απολαμβάνουν την ασυλία τους. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναζητηθούν επιτέλους πόροι από τους οικονομικά ισχυρούς. Αν κάτι τέτοιο δε συμβεί, θα συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος λιτότητας, ανεργίας και ύφεσης.

Το τελευταίο διάστημα η χώρα περνά τον εφιάλτη του Σαββατοκύριακου. Κάθε Σαββατοκύριακο η απειλή της πτώχευσης ακούγεται και ξανακούγεται. Ας καταλάβουν επιτέλους οι δανειστές ότι αυτά που ζητούν είναι αδιανόητα. Μια χώρα δεν μπορεί να σωθεί, αν δεν σωθούν οι άνθρωποί της. Αυτή τη μάχη πρέπει να δώσουμε με στόχο να αντιπαλέψουμε κάθε άνισο, άδικο και αναποτελεσματικό μέτρο.

Καμιά οικονομία δ
Keywords
Τυχαία Θέματα