Η ΔΕΗ, το «χαράτσι», το «Αλουμίνιον», οι πατάτες, το ΚΚΕ, τα… νεράντζια και άλλα

του δημοσιογράφου Γιώργου Ν. Τσιούνη

«Είδες η ΔΕΗ;» έλεγε ο μακαρίτης δημοφιλής κωμικός του θεάτρου και του κινηματογράφου Γιάννης Γκιωνάκης στο σχετικό διαφημιστικό "σποτ", πριν από μερικές δεκαετίες.
Ήταν τότε που η ΔΕΗ, σαν πραγματική Δημόσια Επιχείρηση, γεννημένη από τους αγώνες, την εργασία, τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, έβλεπε το λαό με καλύτερο μάτι και φρόντιζε να μην επιβαρύνει ιδιαίτερα τις οικογενειακές οικονομίες, να μην αδειάζει δηλαδή τα βαλάντια των ασθενών και μεσαίων τάξεων ή τουλάχιστον
να τα....
αδειάζει όσο το δυνατόν λιγότερο.
"Είδες η ΔΕΗ" έλεγε λοιπόν ο αξέχαστος ηθοποιός στο "σποτ" που μεταδιδόταν για την προβολή κάποιου μέτρου της επιχείρησης που απέβλεπε στην ελάφρυνση των εξόδων των νοικοκυριών.
Δυστυχώς όμως από το "Είδες η ΔΕΗ" του τότε, φθάσαμε στο "Είδες η ΔΕΗ" του σήμερα...
Σήμερα, τώρα, η ΔΕΗ κάθε λίγο και λιγάκι επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αυξάνοντας τις τιμές του ρεύματος, ενώ παράλληλα προσφέρει φθηνή ενέργεια στους μεγιστάνες, όπως η "Αλουμίνιον της Ελλάδος" του ομίλου Μυτιληναίου, η οποία πληρώνει το ρεύμα σε απαράδεκτα χαμηλές τιμές, αρνείται και την παραμικρή αύξηση της τιμής της ενέργειας και, επιπλέον χρωστάει 88 εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ, παρά το "κούρεμα" των 26 εκ. ευρώ που έγινε στο συνολικό χρέος της

Kαι το χειρότερο, η εταιρεία αυτή που, ως γνωστόν, είναι διάδοχος της γαλλικής «ΠΕΣΙΝΕ» ζημιώνει κάθε μέρα και περισσότερο την ΔΕΗ, το ελληνικό δημόσιο, τον ελληνικό λαό, με ποσά που συνεχώς συσσωρεύονται και διογκώνονται, τα οποία προστιθέμενα στα 88 εκατομμύρια ευρώ που αρνείται να πληρώσει, υπερβαίνουν τώρα τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ίσως φθάνουν 107 εκ. ευρώ, όπως οι αρμόδιοι και οι ειδικοί υπουργοί υπολογίζουν.
Εύκολα ως εκ τούτου γίνεται αντιληπτό, ότι εμείς, ο λαός, από το υστέρημά μας πληρώνουμε τα φέσια της «Αλουμίνιον», η οποία εκβιάζει με κλείσιμο και χιλιάδες (2000) απολύσεις, σε περίπτωση που θα ληφθούν αναγκαστικά μέτρα εις βάρος της!
Αυτή είναι η αλήθεια…
Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο να κόβεται το ρεύμα από πολίτες που χρωστούν στη ΔΕΗ μικρά ποσά και αδυνατούν να τα πληρώσουν ενώ για τους πλούσιους, τους μεγαλοβιομήχανους, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι αρνούνται να πληρώσουν τις τεράστιες οφειλές τους των δεκάδων, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, δεν υπάρχει καμία συνέπεια και η ΔΕΗ συνεχίζει να τους ηλεκτροδοτεί και μάλιστα με τιμές εξευτελιστικές.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και την απάντηση της «Αλουμίνιον», ότι έχει κάνει διακανονισμό των οφειλών της στη ΔΕΗ, έχει πληρώσει πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια και τέλος, ότι οφείλει τώρα μόνο ένα ποσόν περίπου 40 εκ. ευρώ.
Αυτά για να τηρήσουμε τη δημοσιογραφική δεοντολογία, δημοσιεύοντας και τις απόψεις και απαντήσεις της άλλης πλευράς.
Πάντως η εισαγγελική έρευνα γίνεται τώρα για πολύ μεγαλύτερα ποσά.
ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Το «μπάχαλο» του λεγόμενου… χαρατσιού δεν έχει τελειωμό.
Συνεχίζεται και ολοένα μεγαλώνει και μπερδεύετ
Keywords
Τυχαία Θέματα