Η οικονομική ανάπτυξη προϋποθέτει πολύπλευρη εξωτερική πολιτική

Όσοι διατηρούν την (οικονομική)ελευθερία τους, οφείλουν τούτο εις την δυναμίν τους. Θουκυδίδης
Ένας από τους καγκελάριους της Γερμανίας, ο Kurt Georg Kiesinger, είχε δηλώσει ότι στην εξωτερική πολιτική έχουμε να κάνουμε με συμφέροντα. Η διαπίστωση αυτή δεν αφορά συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, αλλά αποτελεί διαχρονική πραγματικότητα σε ό,τι αφορά στις διεθνείς σχέσεις. Χώρες, οι οποίες δεν το....
κατανοούν αυτό, είναι καταδικασμένες να γίνονται όργανα προώθησης ξένων συμφερόντων στα εδάφη τους χωρίς μάλιστα κάποιο αντάλλαγμα. Σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκει μέχρι στιγμής το ελληνικό κράτος,
κάτι που όμως δεν είναι και τόσο δύσκολο να αλλάξει, όσο κι αν αυτό φαντάζει απίθανο σε μερικούς λόγω της απολύτως κατανοητής απογοήτευσής τους από τη σημερινή κατάσταση.
Η γεωγραφική θέση της χώρας (Αφροευρασία), ο ομοιογενής πληθυσμός της, οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις οφείλουν να ληφθούν υπόψη ως μεγάλα στρατηγικά πλεονεκτήματα. Άξιο αναφοράς είναι ότι στις διεθνείς σχέσεις υπάρχει σημαντικός ρόλος για τα μικρά κράτη, αφού κανείς δεν ανησυχεί, αν πιστωθούν μία επιτυχία στη ρύθμιση ενός διεθνούς προβλήματος. Φτάνει μόνο να τολμήσουν. Αυτό απαιτεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και διπλωματία βάσει της αρχής των αμοιβαίων συμφερόντων. Δεν ανήκομεν ούτε εις την Δύσην ούτε εις την Ανατολήν. Η έννοια της Ελλάδας είναι οικουμενική και αυτό από μόνο του ανοίγει δρόμους για άσκηση πολύπλευρης διπλωματίας και σύναψη νέων συμμαχιών, χωρίς να παρακαμφθούν οι παλιές. Η επίμονη προσκόλληση στη Δύση γεννά αντίθετα μια ασπόνδυλη εξωτερική πολιτική χωρίς όραμα.
Ορισμένες απαραίτητες κινήσεις από πλευράς Ελλάδας:
Περιορισμός της επεκτατικής βουλιμιάς των νέο-οθωμανιστών της Άγκυρας. Κατανόηση ότι Αθήνα και Άγκυρα είναι αποκλίνουσες γεωπολιτικές οντότητες. Αντιμετώπιση ισλαμοποίησης που γίνεται με χορηγό την Τουρκία. Περιορισμός τουρκικού προξενείου Θράκης.
Κήρυξη ΑΟΖ, κάτι που επιτρέπει το νομικό πλαίσιο μα και η πολιτική, οικονομική και διπλωματική συγκυρία. Η έννοια της υφαλοκρηπίδας ξεπεράστηκε σύμφωνα με το νέο Δίκαιο της Θάλασσας (1982). Άρα τα επιχειρήματα της Τουρκίας περί υφαλοκρηπίδας του χερσαίου χώρου της εξαλείφθηκαν.
Στενή συνεργασία με εβραϊκό και αρμενικό λόμπυ στις ΗΠΑ, αντεπίθεση σε ξένες προπαγάνδες.
Δημιουργία ανεξάρτητων ερευνητικών ιδρυμάτων (think tanks).
«Στρατολόγηση» επιστημονικού δυναμικού.
Προσέγγιση Κίνας αλλά και ορθόδοξης Ρωσίας, των οποίων οι ηγεσίες θεωρούν την Ελλάδα «χώρα-κλειδί» για τα γεωπολιτικά σχέδια τους. Σύναψη συμφωνιών βάσει της αρχής των αμοιβαίων συμφερόντων. Προσέλκυση ωφέλιμων επενδύσεων.
Ανάδειξη εξωστρέφειας του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού με αποστολές ύψιστης σημασίας για το διεθνές εμπόριο, αλλά και συμβολή στη διασφάλιση θαλάσσιων εμπορικών οδών.
Εκμετάλλευση δυνατοτήτων και επιρροών του Ελληνισμού απανταχού. Ελληνικά debates μέσω πανεθνικών συναντήσεων, εθνικών γιορτών, οικονομικών forum κ.ο.κ.
Πολιτισμική διπλωματία, ανάδειξη ιστορίας και πολιτισμού: γεωπολιτικ
Keywords
Τυχαία Θέματα