Ισπανία: Υπεύθυνοι πολιτικοί οδηγούν τη χώρα χωρίς μνημόνια - Ελλάδα: Υπηρέτες πολιτικοί οδηγούν τη χώρα στην εξαθλίωση

Τι συνέβη στην Ευρώπη και πως η Ισπανία κατάφερε και απέφυγε τον δρόμο του Μνημονίου που οδήγησε σε εξαθλίωση τον Ελληνικό λαό;
Λάζαρος Ελευθεριάδης

Από τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία, διαφαίνεται ότι στην Ελλάδα, υπήρξε οπωσδήποτε, εγκληματική υποχώρηση στις διαπραγματεύσεις του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, που
οδήγησαν τη χώρα στην....
οικονομική κατάρρευση, ενώ αντίθετα στην Ισπανία, οι πολιτικοί έδρασαν με γνώμονα το συμφέρον της χώρας τους!!! Αλλά ας δούμε αναλυτικά τις εξελίξεις στην Ισπανία μέσα από έναν καταιγισμό γεγονότων και δηλώσεων.

Την ισπανική «διάσωση», ως μέρος ενός «συνολικού σχεδίου» για τη ζώνη του ευρώ, προτείνει και έμμεσα προσπαθεί να επιβάλλει η κ. Ανγκελα Μέρκελ.

«Εάν η Ισπανία αισθάνεται ότι την έχουν ξεπεράσει οι ανάγκες χρηματοδότησής της, πρέπει να χρησιμοποιήσει τα μέσα που δημιουργήθηκαν για αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank), κ. Γενς Βάιντμαν.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετείχε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε εχθές το Eurogroup για μια πιθανή βοήθεια προς τις τράπεζες της Ισπανίας, γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αξιόπιστη πηγή προσκείμενη στο θέμα αυτό.

Η κυβερνητική πηγή αυτή, δεν διευκρίνισε όμως προς το παρόν, αν το ΔΝΤ θα μετάσχει σε αυτό το σχέδιο βοήθειας προς τις ισπανικές τράπεζες.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή, η βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες μπορεί να ανέλθει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ευρωομάδα (Eurogroup) έχει υποσχεθεί μέχρι και 100 δις ευρώ για την Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, χωρίς να ζητήσει νέα μέτρα λιτότητας. Το ΔΝΤ θα επιβλέπει την εφαρμογή του σχεδίου, γράφει σήμερα η «le Figaro».

Ενώ η κρίση του χρέους εντείνεται στη ζώνη του ευρώ, η οποία έχει βυθίσει το ευρώ στα 1,24 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2010, το Βερολίνο πίεσε για να χρησιμοποιήσει η Ισπανία το Ταμείο για την υποστήριξη της ζώνης του ευρώ (EFSF) για τη σταθεροποίηση των τραπεζών της, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών της, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέλουν να πείσουν την Μαδρίτη, να προσφύγει στο EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Αυτό ήταν το μήνυμα που αποστέλλεται από Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον Ισπανό ομόλογό του, Λουίς ντε Guindos, κατά την επίσκεψή του την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο, λέει το Spiegel.

Υπολογίζεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ότι απαιτούνται 50 - 90 δις, για να σωθούν οι ισπανικές τράπεζες. Αλλά οι συνθήκες απαγορεύουν, στο κράτος, άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο Φορολογικός φεντεραλισμός στο απόγειο του.

Η ισπανική διάσωση των τραπεζών, θα ταιριάζει τόσο, ως μέρος ενός «συνολικού σχεδίου», για να διασωθεί η ζώνη του ευρώ, η οποία περιλαμβάνει σημαντικές θεσμικές αλλαγές, σύμφωνα με την journalWelt am Sonntag.<
Keywords
Τυχαία Θέματα