«Καίει» τις πηγές του Υπουργού Αμυνας ο Μπεγλίτης για τα τανκς

Τον κ. Αβραμόπουλο έχει τελικό στόχο πολύ σκληρή ανακοίνωση του προκάτοχό του κ. Πάνου Μπεγλίτη με την οποία διαψεύδει πληροφοριών που αποδίδονταν σε πηγές του Υπουργείου Αμυνας για την υπόθεση των αμερικανικών τανκς Αμπραμς που μας δωρίζουν οι ΗΠΑ.

Το δημοσίευμα έφερε τον κ. Μπεγλίτη να έχει πει “ναι” από τον Σεπτέμβριο για την αποδοχή της πρότασης των ....
Αμερικανών για τα 400 άρματα μάχης Abrams, απέδιδε δε την πληροφορία αυτή σε πηγές του ΥΕΘΑ, οι οποίες ,όπως
έλεγε, δεν θέλουν να “χρεωθεί” αποκλειστικά την απόφαση ο Αβραμόπουλος!

Κατά το ηλεκτρονικό δημοσίευμα και τις ίδιες πληροφορίες, «υπάρχει έγγραφο του περασμένου Σεπτεμβρίου, στο οποίο είναι σαφές ότι ο κ. Μπεγλίτης είναι υπέρ της λύσης Abrams». Το έγγραφο αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες ότι μετά από την θετική απόφαση του Κονγκρέσου για τα 400 Abrams η ελληνική πλευρά δεν έχει κανένα πρόβλημα να πάρει τ΄ άρματα..

Μετά από αυτό ο νυν εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κ. Πάνος Μπεγλίτης, αναφερόμενος στο δημοσίευμα δήλωσε μεταξύ άλλων – και επί της ουσίας του δημοσιεύματος- ότι:

«Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν υπέγραψα καμία απόφαση περί αποδοχής της πρότασης του αμερικανικού Πενταγώνου, τον περασμένο Σεπτέμβριο .

Εάν συνέβαινε αυτό θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί ορισμένες βασικές και ουσιώδεις ενέργειες, όπως γνωμοδότηση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, απόφαση του ΚΥΣΕΑ, αλλά και εσωτερικές αποφάσεις της στρατιωτικής ιεραρχίας, όπως απόφαση του ΣΑΓΕ για την επιχειρησιακή σκοπιμότητα, σχετική απόφαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου κλπ. Είναι προφανές και γνωστό σε όλους ότι δεν υπήρξαν οι ανωτέρω ενέργειες.

Η μόνη απόφαση που υπέγραψα, συμφωνώντας απολύτως με τη σχετική εισήγηση του τότε Αρχηγού ΓΕΣ ήταν η αποστολή ενός letter of request, ως απάντηση στην επιστολή της αμερικανικής πλευράς για την ετοιμότητά της να διαθέσει δωρεάν στην Ελλάδα αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων, τα οποία είχαν αποσυρθεί. Για τους στοιχειωδώς γνωρίζοντες τις διαδικασίες το letter of request δεν δημιουργεί καμία απολύτως δέσμευση και υποχρέωση για την τελική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ.

Αντίθετα αποφασίσαμε την επιλογή αυτής της διαδικασίας για δύο λόγους :

α) να δοθεί η δυνατότητα αξιολόγησης του υλικού, με την αποστολή στις ΗΠΑ εξειδικευμένου προσωπικού του ΓΕΣ, το οποίο στη συνέχεια θα υπέβαλε ολοκληρωμένη έκθεση στην στρατιωτική ηγεσία

β) να κινηθεί η αναγκαία διαδικασία στο Κογκρέσο για την έγκριση της δωρεάν διάθεσης, διαδικασία εξ ορισμού χρονοβόρα, ώστε να κερδηθεί χρόνος, για την περίπτωση εκείνη που αποφασιζόταν, τελικά, μέσα από τις διαδικασίες της ελληνικής νομοθεσίας, η απόκτηση του υλικού.

Κατά συνέπεια – καταλήγει- δεν έλαβα καμία απόφαση που να δεσμεύει την Κυβέρνηση ή την επόμενη πολιτική ηγεσία. Κινήθηκα, όπως έκανα πάντα, στη διετή κυβερνητική μου θητεία, στο πλαίσιο του νόμου και με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες της εθνικής μας ά
Keywords
Τυχαία Θέματα