Οι Γερμανοί σώζουν το PSI

Η αφαίρεση από την αξιολόγηση της γαλλικής οικονομίας του ενός από τα «τρία Α» τα οποία την κοσμούσαν μέχρι σήμερα, οδηγεί αναπόφευκτα σε μονοκρατορία της Γερμανίας, στην ευρωζώνη, αλλά και στο ισοζύγιο ισορροπίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και τις άλλες ισχυρές οικονομίες του πλανήτη.

Με τις διαπραγματεύσεις για το PSI να… φλερτάρουν με το «ναυάγιο» λοιπόν, το Βερολίνο προχώρησε σε....
τριπλή, ηχηρή παρέμβαση. Που έχει τη σημασία της, ειδικά αν κάνουμε την ορθή ανάγνωσή της.

Αρχικά, η Άνγκελα Μέρκελ
ξεκαθάρισε ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν έχε λυθεί ακόμη, ότι αποτελεί προτεραιότητα για την ευρωζώνη, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2012, και ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις.

Ακολούθησε ο Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος ήρθε στην ελληνική πρωτεύουσα, συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία, και έστειλε το μήνυμα ότι το Βερολίνο παραμένει πολιτικά στο πλευρό της Αθήνας. Θυμίζοντας με νόημα ότι η Γερμανία ήταν εκείνη που, στη Σύνοδο Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου, επέβαλε το… εθελοντικό «κούρεμα» στον ιδιωτικό τομέα.

Τη σκυτάλη, στην πλέον σοβαρή παρέμβαση, πήρε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο οποίος υπογράμμισε με νόημα ότι το PSI πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, και ο ιδιωτικός τομέας οφείλει από την πλευρά του να τηρήσει όσα συμφώνησε με την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης.

Στην πραγματικότητα, όλα ξεκίνησαν από τη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ. Εκεί, η Γαλλίδα Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε… όσα δεν μπορεί να πει η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Ζήτησε να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα ως διεθνής βοήθεια, και συνέδεσε την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI, με την αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Μνημόνιο ΙΙ, επομένως και με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, από την οποία εξαρτάται η συνέχιση της χρηματοδότησης της Αθήνας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την πλευρά του, θύμισε στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, ότι στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών της 27ης Οκτωβρίου, ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Όχι έναντι της Ελλάδας. Απέναντι στη Γερμανία.

Μια Γερμανία την οποία, για να μην ξεχνιόμαστε, οι αγορές… πληρώνουν, προκειμένου να δεχθεί να την δανείσουν, όπως έδειξε η πρόσφατη δημοπράτηση ομολόγων του Βερολίνου. Ποιος ιδιώτης λοιπόν θα τολμήσει να τα βάλει με τη Γερμανία, ειδικά τη στιγμή που το «αντίπαλο δέος» το οποίο ονομάζεται Γαλλία… δεν μένει πια εδώ;

http://www.statesmen.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα