Καλλισθένης…εν δήμω

Στους 300 βιότοπους της Ε.Ε., προστατευόμενους από το δίκτυο Natura, οι 110 βρίσκονται στην Ελλάδα. Θα έπρεπε να χαρώ που η χώρα μας έχει τόσες ομορφιές, αν επισκεπτόμενος την Ευρώπη δεν διαπίστωνα ότι παρόμοιες με τις δικές μας περιοχές με φυσική ομορφιά, δεν βρίσκονται στο δίκτυο προστασίας.

Ψάχνοντας το θέμα έβγαλα συμπεράσματα, μόνο που δεν συμφωνούν με τα...
επίσημα του ελληνικού κράτους. Κατ’ αυτό, πριν από 15 χρόνια συστήθηκε ομάδα 100 (!) επιστημόνων
που κατάρτισε Κατάλογο προστατευόμενων περιοχών, ο οποίος προτάθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τον κατάλογο ενέκρινε κοινή ομάδα εργασίας ΥΠΕΧΩΔΕ – Υπουργείου Γεωργίας κατόπιν γνωμοδοτήσεων των συναρμόδιων Υπουργείων. Ουσιαστικά δηλαδή, χρησιμοποιήθηκαν όλοι οι ειδικοί επιστήμονες που διέθετε η Ελλάδα, με κοινοτικά χρήματα φυσικά.

Εγώ όμως έμαθα άλλα. Ότι, όπως συμβαίνει συνήθως στη χώρα μας, μέχρι την παραμονή της σύγκλισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είχε ληφθεί καμιά απόφαση. Και προκειμένου να εμφανίσουμε κάποια μελέτη, κατάρτισαν κατάλογο με όποια περιοχή ήταν καταγραμμένη στα Υπουργεία, ως περιοχή φυσικού κάλλους.

Με αποτέλεσμα, να στείλουμε κατάσταση με πάνω από 300 περιοχές, ενώ οι Γάλλοι, που προφανώς περιφρονούν τη φύση και δεν είναι ευαίσθητοι όπως εμείς, και με πολλαπλάσια έκταση από τη δική μας, έστειλαν μια κατάσταση μόνο με 40 τόπους για προστασία από το Δίκτυο Natura. Εμείς -προσέξτε- εντάξαμε το 19% της Επικράτειάς μας! Μεγάλος αριθμός επενδύσεων δεν μπορεί να γίνει, διότι η περιοχή επένδυσης χαρακτηρίστηκε αυθαίρετα προστατευόμενη.

Αυτά μου είπαν. Εγώ πιστεύω ότι έτσι συνέβησαν, όχι μόνο διότι έχω εμπιστοσύνη στην «πηγή» μου, αλλά διότι υπάρχει ανάλογο τρανταχτό προηγούμενο. Είναι γνωστό, ότι μεγάλος αριθμός διατηρητέων κτιρίων, δεν χαρακτηρίστηκε μετά από μελέτη, αλλά για λόγους αισθητικής της Μελίνας. Κατά την υπουργία της και τις περιοδείες ανά την Ελλάδα, όποιο κτίριο της άρεζε, αυτομάτως οι συνοδοί της το κατέγραφαν ως διατηρητέο.

Και μεταξύ άλλων σημειώθηκε και το εξής «παρατράγουδο». Υπάρχει σε πλατεία της Δράμας ένα ετοιμόρροπο κτίριο, που όχι μόνο χαλά την αισθητική εικόνα, αλλά μπορεί και να προκληθεί ατύχημα από τη συνεχή πτώση υλικών. Μου έλυσαν την απορία οι περίοικοι. Η Μελίνα είχε εντυπωσιαστεί από την περίτεχνη -πράγματι- εξώθυρα και χαρακτήρισε το κτίριο διατηρητέο. Το κτίριο έγινε χώρος αποθήκευσης σκουπιδιών, αλλά η εξώθυρα είναι υπερήφανα στητή. Και ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, ίσως ενοικιάζει κατοικία για να μείνει. Αθάνατη, Ελλάδα του δήθεν.

Ξαναρωτώ, και θα το επαναλαμβάνω τακτικά. Κάποια απάντηση δεν πρέπει να πάρουμε από τον Σουφλιά για τις περίεργες συμβάσεις που υπέγραψε; Ιδιαίτερα για το Μετρό Θεσσαλονίκης, που μας διαβεβαίωνε ότι θα είναι έτοιμο το 2012 (κι εμείς λέγαμε τότε, βάλε 2020 και βλέπουμε…).

Αγγέλα… Όλη αυτήν την παγκόσμια κρίση, οι «τεμπέληδες» Έλληνες την δημιούργησαν; Να δούμε, όταν θα έρθει και η σειρά σου -διότι θα έρθει, σε κανέναν δεν
Keywords
Τυχαία Θέματα