Κυβέρνηση συνεργασίας σήμερα. Κυβέρνηση εργασίας τον... Μάρτιο!

Σοφία Βούλτεψη

Σε μια εκβιασμένη συμφωνία που αντιμετωπίστηκε από την πρώτη στιγμή με συγκρατημένη αισιοδοξία κατέληξε η επί μία εβδομάδα διελκυστίνδα τόσο στο εσωτερικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος, όσο (κυρίως) στο εσωτερικό του....
ΠΑΣΟΚ.

Η προσπάθεια «αξιοπρεπούς» αποχώρησης του Γ. Παπανδρέου από τον πρωθυπουργικό θώκο – που φαίνεται ότι θεωρήθηκε σοβαρότερη υπόθεση από την σωτηρία της χώρας – οδήγησε σε μια
λύση της τελευταίας στιγμής, χωρίς ονόματα και κυρίως χωρίς το όνομα του μεταβατικού πρωθυπουργού, που, αν ανακοινωνόταν από την πρώτη στιγμή, θα βοηθούσε στην εμπέδωση μιας εικόνας σιγουριάς και θα εξέπεμπε το ανάλογο μήνυμα προς την ΕΕ και τις αγορές.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι αρχηγοί των δύο κομμάτων – μετά από δηλώσεις, αντιδηλώσεις, υπουργικό συμβούλιο, την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από την οποία επέμεινε για την ανάγκη να ακουστεί από τα χείλη του κ. Παπανδρέου η λέξη «παραίτηση» - συνίσταται στη συγκρότηση μιας άλλης κυβέρνησης, που στην ουσία θα αποτελέσει το κέλυφος προστασίας του κ. Παπανδρέου.

Το όνομα του νέου πρωθυπουργού θα ανακοινωθεί σήμερα, μετά από συμφωνία των δύο πολιτικών αρχηγών και την νυχτερινή σύσκεψη των πολιτικών τους επιτελείων.

Η κυβέρνηση αυτή, όπως συμφωνήθηκε, θα οδηγήσει «άμεσα» σε εκλογές, μετά την υλοποίηση των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου.

Το «άμεσα» τοποθετήθηκε για το τέλος του Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαΐου.

Ουσιαστικά, ο κ. Παπανδρέου, με την επιμονή του να μην αποδεχθεί την πρόταση Σαμαρά (βραχύβια μεταβατική κυβέρνηση που θα επικύρωνε τη δανειακή σύμβαση και θα οδηγούσε την χώρα σε εκλογές), έριξε για άλλη μια φορά την Ελλάδα σε ένα κενό τουλάχιστον τεσσάρων μηνών, με μια κυβέρνηση υπό προθεσμία της οποίας τα μέλη – με πρώτον τον πρωθυπουργό – δεν θα είναι σε θέση (ούτε θα έχουν τη διάθεση) να σχεδιάσουν ούτε καν με ορίζοντα έτους!

Διότι, τέσσερις μήνες είναι λίγοι για να δουλέψεις για μια χώρα, αλλά πολλοί για μια κυβέρνηση χωρίς λαϊκή εντολή, προϊόν της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία.

Ο Α. Σαμαράς, μπροστά στον κίνδυνο η εμμονή Παπανδρέου να τινάξει (για άλλη μια φορά) τα πάντα στον αέρα - καθώς τα πήγαινε όλα πίσω παραπίσω - δέχθηκε να μην οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα.


Πολύ περισσότερο που οι κωλυσιεργίες της τελευταίας εβδομάδας, οι οποίες είχαν ως αποκορύφωμα μια τριήμερη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης σε… ανύπαρκτη κυβέρνηση, οδήγησαν σε σοβαρές προειδοποιήσεις από τους εταίρους, με κορυφαία την παρέμβαση του Επιτρόπου Όλι Ρεν.

Δυστυχώς, το γινάτι βγάζει μάτι. Το είπε κάποιος κυβερνητικός για τον Α. Σαμαρά που ζητούσε παραίτηση Παπανδρέου και εκλογές, αλλά ισχύει αντιστρόφως.

Η προπαγάνδα παρουσιάζει ήδη τον κ. Παπανδρέου ως… πολιτικό γίγαντα, που εγκατέλειψε τον πρωθυπουργικό θώκο, ενώ στην πραγματικότητα εκβίασε για άλλη μια φορά, υπονομεύοντας κάθε πρόταση που θα οδηγ
Keywords
Τυχαία Θέματα