ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Στα σημερινά ιστολόγια αναφέρονται αναλύσεις πιθανών εκλογικών αποτελεσμάτων και κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης τα οποία επιστημονικά στέκουν, αλλά αγνοούν συγκεκριμένα πολιτικά κριτήρια και οφθαλμοφανή λογικά συμπεράσματα. Πινάκια με πιθανά ποσοστά, με όχι πολύ πιστευτές συσπειρώσεις και –κατά τη γνώμη μου- αβάσιμη σειρά και εκτίμηση αποτελέσματος.
Προφανώς τα ενδεικτικά αυτά πινάκια είναι κατατοπιστικά ως προς την εφαρμογή των διατάξεων του ισχύοντος εκλογικού νόμου, ωστόσο, είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ σε καμία περίπτωση (ούτε
κάν στις ευχές του Β. Βενιζέλου) δεν συγκεντρώνει τα αναφερόμενα ποσοστά, αλλά θα....
είναι πολύ μεγάλη έκπληξη να περάσει το 20%.

Σε αυτό άλλωστε συνηγορεί και το χθεσινό εσωκομματικό εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο καταδεικνύει σαφέστατα ότι η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ είναι πρακτικά και πολιτικά αδύνατο να συσπειρώσει άνω του 40% των εκλογέων του 2009 (εχθές η συσπείρωση ήταν της τάξης του περίπου 30% αλλά ακολουθώ την αισιόδοξη οπτική του Μπένυ τώρα). Αυτό ισοδυναμεί με το 17% περίπου του εκλογικού σώματος. Ως εκ τούτου, η δεύτερη θέση του δεν απειλείται, αλλά ούτε και το αποτέλεσμα αυτό καθίσταται απειλητικό για το πρώτο κόμμα και την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, ακόμα κι αν αυτή δεν αρκεί για αυτοδυναμία.
Το εκλογικό σύστημα, ακόμα και αν επιβεβαιωθούν τα πιο απαισιόδοξα για τη ΝΔ σενάρια, είναι πρακτικά αδύνατο να της αποφέρει λιγότερους από 130 βουλευτές (ήτοι περίπου 55 περισσότεροι από όσους έχει σήμερα) ακόμα και αν το ποσοστό της δεν υπερβεί το 28%. Ωστόσο ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αμφίβολο να συμβεί, καθώς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το 70% περίπου των αναποφάσιστων ψηφίζουν τελικά το νικητή και άρα (προσωπική εκτίμηση) θα είναι σχεδόν τρελό να πέσει το ποσοστό της ΝΔ κάτω του 31%, πόσο μάλλον που τα στοιχεία δείχνουν ικανοποιητική συσπείρωση των οπαδών της.
Από την άλλη, δύσκολα θα καταφέρει να υπερβεί το 34% του εκλογικού σώματος, λόγω των πολλών επιλογών που έχει ο κάθε πολίτης, από το σύνολο του ιδεολογικού και πολιτικού φάσματος. Σημειωτέον ότι το ποσοστό αυτό θα έρθει –αν έρθει- και λόγω της αποχής, η οποία προβλέπεται αυξημένη σε σχέση με το 2009 και η οποία αυτή τη φορά θα πλήξει περισσότερο το ΠΑΣΟΚ, όπως και η προβλεπόμενη αύξηση ακύρων και λευκών, τα οποία παραδοσιακά -αλλά και σύμφωνα με το νόμο- αποβαίνουν υπέρ του νικητή.
Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος συναρτάται σχεδόν αποκλειστικά από δύο παράγοντες: (1) τον αριθμό των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή και (2) πρωτίστως και βασικά το ποσοστιαίο σύνολο του εκλογικού σώματος που δεν εκπροσωπείται στη νέα Βουλή, ήτοι το πόσο συνολικά θα πάρουν τα κόμματα που δε θα καταφέρουν να περάσουν το πλαφόν του 3%.
Ως προς τον πρώτο παράγοντα δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει τη συσπείρωση των υπαρχόντων κοινοβουλευτικών κομμάτων, την πόλωση των εκλογών και τα ιδεολογικά και λοιπά πολιτικά διλήμματα που θα τεθούν υπόψη των εκλογέων, ούτε και το τελικά π
Keywords
Τυχαία Θέματα