Νέες διαστάσεις των βαλκανικών περιφερειακών προγραμμάτων

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βουλγαρία δείχνουν ότι νίκησε ο υποψήφιος από το κυβερνόν κόμμα «Πολίτες για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη της Βουλγαρίας» (ΠΕΑΒ), πρώην υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ρόσεν Πλεβνελίεβ. Το θέμα συνεχίζει ο σχολιαστής Πιότρ Ισκεντέροφ.
Όπως εκφράστηκε το γερμανικό πρακτορείο DPA, η....
νίκη του υποψήφιου του κυβερνόντος κόμματος «εδραιώνει την εξουσία του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ». Από την αποτελεσματικότητα της αξιοποίησης από μέρους της κυβέρνησης της ενισχυμένης
επιρροής της, εξαρτάται άμεσα και η τύχη πολλών περιφερειακών προγραμμάτων.

Η προφανής «τελμάτωση» με πρωτοβουλία της βουλγαρικής κυβέρνησης κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, καθώς και η σκεπτικιστική στάση του πρωθυπουργού προς τον αγωγό φυσικού αερίου «Νότιο ρεύμα» έχουν προκαλέσει αμφιβολίες για την ικανότητα της Σόφιας να ακολουθήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει.

Στο μεταξύ ακόμα και στη μαστιζόμενη από κρίση Ελλάδα οι αρχές είναι διατεθειμένες να τηρούν αυστηρά τις διεθνείς τους δεσμεύσεις. Αυτό επιβεβαιώθηκε αυτές τις μέρες από τον υπουργό Φυσικού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Αλλαγής Κλίματος Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Τη στάση των τωρινών βουλγαρικών αρχών προς το σχέδιο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης είχε επισημαίνει εύστοχα ο Αναπληρωτής πρωθυπουργός Θεόδωρος Πάγγαλος. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι «κάθε φορά, που νικούν στη γειτονική Βουλγαρία πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται υπό ισχυρή επιρροή της Δύσης, ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης οδηγείται σε αδιέξοδο». Εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση στο βαλκανικό ενεργειακό πεδίο έχει τα δικά της συμφέροντα, τα οποία, πρώτ΄ απ΄όλα, συνδέονται με την κατασκευή του αεριαγωγού «Nabucco».

Η κυβέρνηση Μπόικο Μπορίσοφ ήδη πρόλαβε να υπογράψει συμφωνίες για τη συμμετοχή της Βουλγαρίας και σ΄ αυτό το σχέδιο, κάνοντας τη χώρα του όμηρο των πολύπλοκων σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ. Στο θέμα αναφέρεται η εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Σλαβολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Μαρία Προσκούρινα:
- Ό,τι συμβαίνει σήμερα στην περιοχή των Βαλκανίων, κατά την άποψή μου, μας επιστρέφει πίσω, στην περίοδο του 19ου αιώνα με αρχές του 20ου αιώνα. Λες και ενώπιόν μας η ιστορία σταματά και αρχίζει μιά σκέτη πολιτική, η οποία δεν βασίζεται στη συλλογική μνήμη, ούτε στις παραδόσεις, ούτε στον πολιτισμό, αλλά σε εντελώς διαφορετικά συμφέροντα. Αυτά τα συμφέροντα επιβάλλονται από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και άλλους παγκόσμιους παίκτες, που απαιτούν από τα βαλκανικά κράτη αναντίρρητη υπακοή, μεταξύ άλλων και στην επιλογή των οικονομικών και πολιτικών εταίρων τους. Όμως ως αντάλλαγμα κάθε άλλο παρά τους εγγυούνται την επίλυση των προβλημάτων τους.
Η τυφλή υπακοή από μέρους των βαλκανικών πρωτευουσών στις εντολές από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον υποσκάπτει την πραγματοποίηση πολλών περιφερειακών προγραμμάτων και κάνει τις χώρες και τους λαούς της περιοχής ομήρους γεωπολιτικών διαμαχών.
Keywords
Τυχαία Θέματα