Ο Αλμούνια «κάρφωσε» τον Παπαθανασίου για το έλλειμμα

Αιχμές κατά του πρώην Υπουργού Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου και του τότε επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας Μανώλη Κοντοπυράκη επεφύλαξαν στα υπομνήματά τους προς την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, τόσο ο πρώην Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια όσο και ο πρόεδρος της Eurostat Βάλτερ Ράντερμάχερ.
Σε ότι έχει να κάνει με τον κ. Παπακωνσταντίνου, αν και εξήραν αμφότεροι την ταχύτητα με...
την οποία έδρασε αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, εντούτοις σχολίασαν ότι υπήρχαν και πάλι «σημαντικοί κίνδυνοι δημοσιονομικών αποκλίσεων κυρίως λόγω των ευνοϊκών μακροοικονομικών παραδοχών στις οποίες βασιζόταν το πρόγραμμα».

Ειδικότερα, στο υπόμνημά του ο κ. Αλμούνια σημειώνει ότι η διαμόρφωση του ελλείμματος άνω του 10% είχε επισημανθεί γραπτώς στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών από τις 2 Ιουλίου του 2009 κι ερχόταν βεβαίως «σε αντίθεση με τον επίσημο ετήσιο στόχο για έλλειμμα κεντρικής κυβέρνησης στο 5% του ΑΕΠ».

Στηλίτευσε επίσης την διακοπή έκδοσης μηνιαίων προβλέψεων για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το καλοκαίρι του 2009 «μολονότι η Ελλάδα δεσμεύεται σχετικά από τον νόμο» εξηγώντας ότι «η πλήρης ορθότητα της δημοσιονομικής κατάστασης εξαρτάται όχι μόνο από την ορθότητα των δεδομένων αλλά και από τη συχνότητά τους».

Ο κ. Αλμούνια επισημαίνει ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση εν γένει είχε εξαγγείλει επανειλημμένα ότι σκόπευε να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα μέτρα είχαν περιορισμένο πεδίο εφαρμογής και μικρό βαθμό εκτέλεσης σχολιάζοντας ωστόσο ότι μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του 2010 το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας παρείχε πληροφορίες για ένα μεγάλο φάσμα αλλαγών προς δρομολόγηση ή προς εφαρμογή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Eurostat κ. Ράντερμάχερ εξήρε στο υπόμνημά του την βελτίωση των στατιστικών στοιχείων της χώρας από το 2010 οπότε και η ΕΛ.ΣΤΑΤ. έγινε ανεξάρτητη , έκανε γνωστό ότι το επίμαχο θέμα της ταξινόμησης των δημοσίων επιχειρήσεων είχε επισημανθεί από το 2002 και υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα υπάρχει «αποκλειστική ευθύνη του επικεφαλής της εκάστοτε Στατιστικής Υπηρεσίας για τα θέματα που καλύπτει», σε αντίθεση με όσα υποστήριξε ο κ. Κοντοπυράκης.

Μάλιστα διέψευσε πλήρως την ύπαρξη εκ μέρους της Eurostat σχεδίου για την διατήρησή του κ. Κοντοπυράκη ως επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ, ενώ αναφορικά με τις δηλώσεις του ότι στέλεχος της Eurostat τον προειδοποίησε ότι θα γίνει αποδιοπομπαίος τράγος, ο κ. Ραντερμάχερ ήταν αποκαλυπτικός. «Ο κ. Κοντοπυράκης επικοινώνησε με τον κ. Άσκολι στις 15 Οκτωβρίου 2009 και πληροφόρησε τον κ. Άσκολι για τους φόβους του σχετικά με τη θέση του αλλά και την εκτίμησή του ότι θα γίνει ο ίδιος εξιλαστήριο θύμα».

http://www.briefingnews.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα