Οι «φυλές» της γαλάζιας αυτοδυναμίας

Στο γαλάζιο στρατόπεδο κυρίαρχη είναι η άποψη της διεκδίκησης της αυτοδυναμίας και της αποφυγής του σχολιασμού οποιωνδήποτε σεναρίων περί συγκυβέρνησης.
Κρατώντας όμως ανοιχτή την πόρτα των συνεργασιών και της στήριξης της επόμενης κυβέρνησης από άλλα κόμματα , σε επίπεδο Βουλής.

Όμως οι...
«γαλάζιοι» έχουν χωριστεί σε δύο …φυλές:

• σε εκείνους που στηρίζουν σθεναρά την αυτοδυναμία με χαρακτήρα μιας μετεκλογικής συνεργασίας να μένει
αφανώς στο τραπέζι για να κριθεί αναλόγως των ποσοστών που θα πάρει η ΝΔ

• και σε εκείνους που προτάσσουν σε κάθε περίπτωση την συνεργασία και σύμφωνα με την ηγεσία του κόμματος τροφοδοτούν εμμέσως πλην σαφώς ένα κλίμα ηττοπάθειας. Όλοι μιλούν για αυτοδυναμία αλλά η ένταση και οι αναφορές σε πιθανά σενάρια είναι που κάνουν την διαφορά μεταξύ τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Μιχελάκης, βασικός φορέας των απόψεων του Α. Σαμαρά, για δεύτερη μέρα, δήλωσε στο real gr ότι «τα σενάρια συγκυβέρνησης είναι εκ του πονηρού.» Ο Εκπρόσωπος της ΝΔ είπε μάλιστα ότι «η χώρα χρειάζεται μία σταθερή δύναμη διακυβέρνησης και όχι ετοιμόρροπες συγκυβερνήσεις» και πως «είναι βασική προϋπόθεση για την έξοδό μας από την κρίση και την επανεκκίνηση της οικονομίας»

Στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ, επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη να προκύψει αυτοδυναμία, υποστηρίζουν ότι απαιτείται να υπάρχει συνεκτική, και ιδεολογικά και πολιτικά, κυβέρνηση για να φέρει εις πέρας την δύσκολη αποστολή που θα έχει. Μάλιστα ο Αν. Υπ. Παιδείας Κων/νος Αρβανιτόπουλος με παρέμβαση του στο Ράδιο 9 υποστήριξε πως «μια αυτοδύναμη κυβέρνηση με έναν συνεκτικό ιδεολογικό και προγραμματικό λόγο είναι πολύ πιο ισχυρή και έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες για να μπορέσει να βγάλει τον τόπο από την κρίση.»

Στο ίδιος ακριβώς κλίμα και ο γραμματέας Πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος είπε στο ραδιοσταθμό του Βήματος πως «ο στόχος είναι, πάση θυσία η αυτοδυναμία και η επιδίωξη της εθνικής συνεννόησης με αυτοδυναμία.» Ανέφερε ακόμη ότι για να υπάρξει συνεργασία κομμάτων πρέπει να υπάρχει προγραμματική σύγκλιση. «Πώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με το κόμμα εκείνο που κατεξοχήν οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο,» τόνισε χαρακτηριστικά.

Απόλυτος ήταν ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κ. Τασούλας, ο οποίος είπε στο ΒΗΜΑ fm «αυτό γίνεται με αυτοδυναμία.» και πως «οτιδήποτε άλλο δεν το συζητώ.»

Κι όλα αυτά 24 ώρες μετά τις διευκρινίσεις που έδωσε ο Δ. Αβραμόπουλος ότι δεν εννοεί συγκυβέρνηση όταν μιλά για συνεργασία. Σε αυτήν την τάση των βουλευτών που συζητούν την προοπτική μας συγκυβέρνησης, παρά την κεντρική κομματική γραμμή, ανήκει και ο Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος είπε στο ΒΗΜΑfm ότι «μπορεί να γίνει συγκυβέρνηση με δυνάμεις, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, οι οποίες βρίσκονται κοντά στη ΝΔ ιδεολογικά και πολιτικά αλλά μπορεί, αν δεν αρκούν αυτές, να υπάρχει η ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας.»

http://briefingnews.gr/
Keywords
Τυχαία Θέματα