ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: Τι ακριβώς ψήφισαν οι Εθνοπατέρες με το Μνημόνιο;

Τι ζητάνε από εμάς με απλά λόγια αλλά με ... ακριβείς αριθμούς; Πόσο θα μας στοιχήσει; Και πάνω απ όλα, γιατί πρέπει να ντρέπονται οι 155 που ψήφισαν ΝΑΙ στο μνημόνιο

Η μακρο-οικονομία ως επιστήμη εξετάζει μεγάλα μεγέθη οικονομικών δράσεων σε...
επίπεδο κρατών και μεγάλων οργανισμών. Η μικρο-οικονομία αναλύει και αφορά στα νοικοκυριά , του καταναλωτές και τις επιχειρήσεις μιας χώρας σε ένα «ρηχότερο» επίπεδο!

Για να είμαι πιο ακριβής, η Μακροοικονομία είναι ο τομέας των οικονομικών ο οποίος μελετάει την οικονομία σαν σύνολο, όπως είναι η μελέτη της οικονομίας μιας χώρας
ή ενός συνόλου χωρών, σε αντίθεση με την μικροοικονομική η οποία μελετά τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων σε ατομικό επίπεδο.

Το κλασσικό μέτρο της οικονομικής δραστηριότητας μίας χώρας είναι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν (ΑΕΠ). Το ΑΕΠ είναι η αξία των συνολικών αγαθών κα υπηρεσιών τα οποία παράγονται σε μία χώρα.

Πολλοί νομίζουν ότι οι δυο επιστήμες αυτές είναι αντίθετες μεταξύ τους. Ο Ελληνας είναι «μανούλα» στην μικροοικονομία, μιας και γνωρίζει όλες τις τρύπες για να αποφεύγει το βαθύ κράτος και να δραστηριοποιείται στα όρια της νομιμότητας. Δυστυχώς όμως, δεν έχει εκπαιδευτεί ποτέ μα ποτέ από το σχολείο του για τα δεδομένα και την λειτουργία του μακροοικονομικού μεγέθους που ονομάζεται «Ελλάς». Πολύ περισσότερο δεν έχει διδαχτεί τίποτε για το μακροοικονομικό μέγεθος που ακούει στο όνομα «Ευρωζώνη» !

Σαφώς και δεν μπορεί σήμερα, ο μέσος Ελληνας να μάθει οικονομικά από το adalis.gr ! Πρέπει όμως να κατανοήσει επαρκώς, τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα του! Και για να συμβεί αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όρους που κατανοεί και αντιλαμβάνεται! Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας περιγράψω τι συμβαίνει στην Ελλάδα, υπεραπλουστεύοντας μεγέθη, πολιτικές και θεωρίες. Φανταστείτε ότι η Ελλάδα, είναι το μαγαζί σας ή αν σας βολεύει καλύτερα, το τσαρδί σας, το νοικοκυριό σας! Και για την απλούστευση θα «στρογγυλέψω» τα νούμερα !

- Το μαγαζί σας εισπράττει κάθε χρόνο 40 (δις ευρώ). Δυστυχώς όμως ξοδεύει 60 (δις)
- Το μαγαζάκι σας έφτασε μετά από 37 χρόνια λειτουργίας, να χρωστά σήμερα 360 (δις). Τεράστιο χρέος αν αναλογιστείτε ότι κάθε χρόνο κερδίζετε μόνο 40 δις !!!

- Κάθε χρόνο, χρειάζεστε 20 δις για να πληρώνετε τόκους . Όχι το κεφάλαιο. Τόκους δανείων.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

- Εκτός τους τόκους πρέπει να πληρώνετε και το κεφάλαιο στους δανειστές σας αλλά και τις αλόγιστες γκλαμουριές που κάνει το ελλειμματικό μαγαζί σας. Τουτέστιν, χρειάζεστε 20(δις) για τόκους, 40 (δις) για το κεφάλαιο και άλλα 20(δις) για το έλλειμμα που έχετε μιας και εισπράττετε 40 από τους πελάτες αλλά ξοδεύετε 60 όπως προείπα.
Συνολικά λοιπόν, κάθε χρόνο χρειάζεστε: 20 για τόκους+40 για κεφάλαιο+20 για το έλλειμμα = 80δις κάθε χρόνο.

Τόσα πρέπει να βρίσκετε κάθε χρόνο για να διατηρείτε το μαγαζί σας.
Δυστυχώς όμως , εσείς εισπράττετε μόνο 40 ενώ χρειάζεστε όπως βλέπετ
Keywords
Τυχαία Θέματα