Όταν στον Γοργοπόταμο στέλνεις τον Γραμματέα Καταναλωτή, είναι ώρα να φεύγεις!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Από τότε που βρέθηκε η συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο. Μιλώντας στο «Σπίγκελ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου παραδέχθηκε πως δεν είναι αλάνθαστος.

«Κάναμε λάθη», είπε. «Και εγώ ο ίδιος έκανα λάθη». Από την απάντησή του, βέβαια, δεν προκύπτει πως θέλει να παραδεχθεί ποια ακριβώς ήταν τα λάθη του – κάτι ψέλλισε για καθυστερήσεις και υπερβολικά βάρη στον....
λαό.

Παραδέχεται αορίστως πως έγιναν
λάθη, πως έκανε λάθη και δείχνει να θεωρεί πως πλήρωσε με τον πρωθυπουργικό του θώκο.

Αυτό, όμως, ούτε αποτελεί σπουδαία τιμωρία, ούτε διορθώνει τα λάθη.

Και στην ουσία πρόκειται για μια γρήγορη αυτοκριτική ως προϊόν πρόχειρης μεταμέλειας, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή υποστήριζε πως «σώζουμε την Ελλάδα».

Ακόμη και στο υπουργικό συμβούλιο στη διάρκεια του οποίου ανακοίνωσε την απόφασή του «να κινήσει τις διαδικασίες», επέμενε πως δεν χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, διότι «εμείς είμαστε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας».

Παρ' όλα αυτά, στη συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό χρειάστηκε να ψάξει πολύ για να εντοπίσει κάποια θετικά της κυβέρνησής του και στο τέλος κάτι ανέφερε για αναμόρφωση του ασφαλιστικού (την οποία ο ίδιος εμπόδιζε όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση) και τα γνωστά περί της (ανύπαρκτης) διαφάνειας, αλλά και περί… εξάλειψης της γραφειοκρατίας και… μείωσης των δαπανών.

Τίποτε από αυτά δεν έχει γίνει. Ο κ. Παπανδρέου εξακολουθεί να αναφέρεται στο προ του 2009 πρόγραμμα του κόμματός του, δηλώνοντας αναληθώς ότι έχει εφαρμοστεί και έχει αποφέρει καρπούς.

Και σα να μην έφθανε αυτό, ο ίδιος μεν έφυγε (λέμε τώρα), αλλά μας άφησε κληρονομιά ένα υπουργικό συμβούλιο που αποδεδειγμένα υπήρξε το πιο ανίκανο από όσα έχουν περάσει από τη χώρα.

Τώρα, όλοι μαζί διαγκωνίζονται για το ποιος θα βρεθεί σε προνομιακότερη θέση όσον αφορά στον αγώνα της διαδοχής, ενώ παράλληλα εξαπολύουν βέλη ο ένας στον άλλον.

Αυτά δεν συμβαίνουν πουθενά. Πηγαίνουμε από επεισόδιο σε επεισόδιο. Ο κ. Πάγκαλος, αν και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από την πρώτη ημέρα, θυμήθηκε τώρα να μας πει πως η κυβέρνηση απέτυχε στην εφαρμογή του Μνημονίου (που περιλάμβανε και τις συγχωνεύσεις οργανισμών για την οποία ήταν υπεύθυνος ο ίδιος), ασκώντας παράλληλα κριτική τόσο στο οικονομικό επιτελείο, όσο και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Ο τελευταίος, δέχθηκε τα πυρά του κ. Πάγκαλου προφανώς επειδή δεν σπάει αρκετά κεφάλια η αστυνομία, όταν υπάρχουν κινητοποιήσεις, αλλά και επειδή ο ίδιος (ο Πάγκαλος), στας δυσμάς του βίου του, όπως, είπε, δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στην Πλατεία Συντάγματος χωρίς «να λοιδορηθεί από τον κάθε τυχόντα».

Για το πρώτο, το συζητάμε. Αν αποφασίσουμε ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με μεγαλύτερο σπάσιμο κεφαλιών, το ξανασυζητάμε.

Για το δεύτερο, δεν αντιλαμβάνομαι τι μπορεί να κάνει η αστυνομία. Να περιμένει στο Σύνταγμα μπας και περάσει ο κ. Πάγκαλος και του πετάξει καμι
Keywords
Τυχαία Θέματα